Dagens PS

Brist på ryskt palladium kan slå mot fordonsindustri

nytillverkade bilar
Palladium kan bli en bristvara om sanktionerna mot Ryssland fortsätter (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 01 mars 2022Publicerad: 01 mars 2022

Palladium kan bli en knäckfråga för bilindustrin världen över om sanktionerna mot Ryssland fortgår. Metallen bryts till största delen i Sibirien och används i katalysatorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sanktionerna mot Ryssland får direkta konsekvenser för bilindustrin världen över. Det handlar inte bara om försäljning och produktion i Ryssland som drabbas när utländska tillverkare drar sig tillbaka. Långsiktigt kan det bli råvarubrist.

Vissa metaller som bilindustrin behöver bryts i dag i Ryssland. Det kan bland annat innebära att det blir brist på palladium. Claes Måhlén, chefsstrateg vid Handelsbanken, säger till Sveriges Radio att det här kan bli ett stort problem.

”Om man skulle tänka sig ett förlopp där handeln med Ryssland begränsas dramatiskt, då skulle det kunna bli brist på palladium i världen och därmed drabba bilproduktionen, och där har vi ju redan stora flaskhalsproblem framför allt när det gäller halvledare och chip till bilindustrin, så det skulle kunna förvärra den problematiken ytterligare”, säger Claes Måhlén till Sveriges Radio.

Förutom gas och olja exporterar Ryssland metaller. Ryssland är den största producenten av palladium, som används för att tillverka katalysatorer till bilar. En tredjedel av metallen bryts i Sibirien.

Mattias Bergman är vd på branschorganisationen Bil Sweden. Han säger att det alltid finns en risk för att råvaror och komponenter inte kommer fram till industrin. Det kan också påverka marknaderna.
Men han ser fortsatt drivmedelspriser och energipriser som det största problemet på konsumentnivå.

Läs också:

Krigets pris: Spannmål och sällsynta metaller

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS