Inflationen haussar upp intresset för guld

Uppdaterad: 09 apr. 2022Publicerad: 09 apr. 2022
Guld
Intresset för säkra investeringar som guld ökar. (Bild: Pixabay)

Ökad inflation och åtstramad penningpolitik skapar en hausse för säkra investeringar, särskilt då guld. Samtidigt faller kursen på guld som en effekt av Federal Reserves räntehöjningar, rapporterar Kitco.

ANNONS
ANNONS

När kriget i Ukraina alltjämt pågår och inflationen stiger vänder sig världens investerare mot säkra investeringar som guld. Detta i en tid då en fredlig lösning på konflikten just nu tycks mycket avlägsen, skriver Kitco.

Tvärtom har oron och den ekonomiska osäkerheten eskalerat som ett resultat av brutala militära insatser från Rysslands sida med inriktning på Ukrainas civila. Något som även påverkat den globala inflationen och pressat priserna på några av de vanligaste livsmedlen. Däribland vete som i nuläget exporteras av Ukraina och Ryssland till andra länder inom EU.

Terminskontraktet för guld upp

När det gäller guld gick terminskontrakten för juni upp under helgen till 0,6 procent. Priserna ligger för närvarande stadigt på 1 934,80 dollar. Under gårdagen låg guldpriset som högst 1941,70 och lägst på 1923,30 dollar, uppger Kitco.

Dollarna har varit extremt stark, vilket skapat måttligt motvind för guldpriserna.

I ett större perspektiv visade samtliga ädelmetaller på terminsmarknaderna på uppgångar under gårdagen. Silver steg med nästan en hel procent (+0,97%) motsvarande 0,23 dollar. Palladium-terminerna låg 2,62 procent högre med ett pris på 2242 dollar per gram.

Noterbart är att volatiliteten varit extremt hög under de senaste fem veckorna. I början av mars handlades palladium till rekordhöga priser strax över 3400 dollar per gram, vilket kan jämföras med nuvarande prissättning som är nästan 30 procent lägre.

ANNONS
ANNONS

Ryssland primär leverantör

Idag är Ryssland en av de primära tillverkarna av både platina och palladium och står för närmare 30 procent av det palladium som används inom bilindustrin och dess tillverkning av katalysatorer.

När USA och EU står i beredskap med ytterligare sanktioner kommer det att isolera Ryssland ytterligare, samtidigt som det ökar sannolikheten för drastiska beslut och militära aktioner. Som ett led i det lär Federal Reserve strama åt sin redan ansträngda penningpolitik i ett försök att bromsa inflationen.

Världen håller andan.

Läs även:  Världsekonomier nära recession

Läs även: Katalysatorer mest stöldbegärliga när bilstölderna ökar

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.