Nu har biltjuvarna vaknat till liv igen och fått upp ett intresse för katalysatorer. Detta enligt försäkringsbolaget If som menar att situationen börjar bli ohållbar, skriver Vi Bilägare.

ANNONS

Efter en lugnare tvåårsperiod har antalet stölder av bilar och bildelar ökat med 11 procent, enligt försäkringsbolaget If.

Ökat intresse för katalysatorer

Störst intresse visar tjuvarna för katalysatorer, där stölderna i Sverige ökat med hela 10 000 procent, bara under de senaste två åren. Särskilt utsatta är Toyotas hybridmodeller, skriver Vi bilägare.

Något som ställer till det för Sveriges bilägare, eftersom det kan ta flera månader att få hem en ny katalysator. I de fall bilägaren endast har en trafikförsäkring betalas heller ingen ersättning ut, vilket kan bli en dyr historia.

”Det har gått så långt att kön för att få en stulen katalysator utbytt kan vara uppemot ett halvår. Många drabbas gång på gång. Så här kan det inte fortsätta, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If till Vi Bilägare

Ädelmetaller att sälja vidare

Att tjuvarna går in för just katalysatorn har främst att göra med att ädelmetaller som till exempel platina, palladium och rodium går att sälja vidare.

Det som utmärker den senaste tidens bilstölder är enligt polisen att tjuvarna tycks arbeta igenom de mest stöldbegärliga bilmärkena mer systematisk än tidigare. 9 av 10 stölder utförs också av internationella, organiserade ligor.

ANNONS
ANNONS

Hårdast drabbat av den eskalerande stöldvågen är Sverige. Av det skälet har man sedan förra året infört tuffare straff vid systematiska stölder och givit tullen utökade befogenheter att beslagta stulet gods. En åtgärd som dock kräver mer resurser än man i nuläget har, skriver Vi bilägare.

Läs även: Kia satsar på EV9 i Europa: Elsuven lanseras 2023 [Dagens PS]