Priselesticiteten är högre i USA än i Europa, konstaterar Forbes i en artikel. Trots höjda priser på alla varor fortsätter amerikanerna att konsumera. Läget i Europa är ett annat. Acceptansen för inflation tycks lägre.
Inflation: amerikaner mer tåliga än beräknat


Mest läst i kategorin
USA:s inflation ligger på 7,5 procent den senaste månaden, vilket är den högsta nivån på 40 år. Men de amerikanska kunderna verkar snabbt ha vant sig, skriver Forbes.
Amerikanska konsumenter verkar ha “passerat sorgens stadier, vilka inkluderar ilska och förnekelse, och nu gått in i acceptans”, skriver Forbes. Trots att allt från mat och tvål till kläder kostar mer tycks den stora massan av konsumenter ännu inte reagera på allvar.
Priselasticiteten – beteckningen för hur mycket efterfrågan minskar när priset på en vara stiger – tycks högre än vad någon hade väntat sig av amerikanerna.
Inflation ständigt i debatt
Beth Ann Bovino, amerikansk chefekonom på Standard & Poor’s, säger att det kunderna visserligen inte alls är nöjda med ökade priser, men att de tycks ha accepterat situationen utan någon särskild anpassning.
En av anledningarna kan vara att inflationen är ständigt närvarande i den amerikanska mediedebatten. En annan är att alla aktörer på marknaden påverkas och måste höja sina priser samtidigt, resonerar experter som Forbes har intervjuat.
Så är läget inte i Europa, konstaterar Forbes. Bolagskoncernen Unilever, som bland annat säljer mat, beskriver den europeiska marknaden som ”svår”. Det gäller särskilt Frankrike , enligt bolaget. Ändå menar Unilever att bolagets prisökningar i Europa är ganska små relativt den omgivande inflationen.
Exakt varför amerikaner verkar påverkas mindre är oklart, men det kan ha med de tidigare coronastimulanserna att göra, menar experter som Forbes pratat med.
Läs också:
Charlie Munger: Inflation största hotet efter kärnvapenkrig
Fed gör sig redo att höja räntan