Dagens PS

Industrin på botten? Nu vänder det enligt Teknikföretagen

Teknikföretagen
Tillverkning av kullager vid SKF:s fabrik i Göteborg. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Konjunkturen för industrin fortsätter nedåt – men inte lika mycket som under det första kvartalet, poängterar Teknikföretagen som tror på “bottenkänning”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk industri har det kämpigt, som Dagens PS rapporterade om på måndagen visar Statistiska centralbyråns statistik att både produktionen och orderingångarna faller.

Minskar inte lika mycket

Men glaset är ändå halvfullt, Teknikföretagen poängterar i sin konjunkturbarometer för det andra kvartalet att orderingången inte minskade lika mycket som under det första kvartalet i år.

“Bidraget till minskad orderingång sammantaget, om än i mindre omfattning än föregående kvartal, kommer återigen från transportmedelsindustrin följt av den räntekänsliga maskinindustrin. Klart positivt är ett fortsatt starkt affärsläge med ökad orderingång för tillverkare av elmaskiner, elapparatur och elteknik”, skriver Teknikföretagen, som är en arbetsgivarorganisation som representerar 4 500 teknikföretag, bland annat stora industriföretag.

De beskriver det som att läget visserligen försämras, men samtidigt stabiliseras. Och de tror att konjunkturen kan vara på väg att vända: “Svagt men med bottenkänning” är rubriken för konjunkturbarometern för det andra kvartalet.

Följer motsvarande kurvor i eurozonen

Affärsläget för byggsektorn beskrivs som “besvärligt” och orderingångarna faller, men även här framhåller Teknikföretagen att det inte faller lika mycket som under det första kvartalet. Organisationen påpekar också att kurvorna för affärsläget för tekniksektorn nära följer motsvarande kurvor i eurozonen – när det förr eller senare vänder uppåt för Europa så följer Sverige med.

“Index över teknikindustrins sammantagna bedömning av affärsläget ligger i stort sett kvar på samma nivå som första kvartalet i år. Oaktat pandemin ligger ändå index på den lägsta nivån sedan sviterna efter eurokrisen för över tio år sedan”, sammanfattar Teknikföretagen.

ANNONS

Läs även: Ny statistik: Ekonomin krymper i Sverige (Dagens PS)

Läs även: Index för läppstift och kalsonger kan förutspå lågkonjunktur (Dagens PS)

Läs även: Riksgälden: Överskott för staten – men skatten lägre än väntat (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS