Dagens PS

Riksgälden: Överskott för staten – men skatten lägre än väntat

Riksgälden
Riksgäldsdirektör Karolina Ekholm, fotograferad i på Riksgälden i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist /SvD/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Staten gör överskott, men inte lika mycket som väntat. Det beror bland annat på högre utlåning och att intäkterna från skatten var lägre än väntat, enligt Riksgälden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statens betalningar gav ett överskott på 31,6 miljarder kronor i maj – men förväntat var ett överskott på 41,7 miljarder enligt Riksgälden.

“Det primära saldot var 6,2 miljarder kronor lägre än prognosen. Skillnaden beror på att utbetalningarna från flera myndigheter var högre än väntat men även att skatteinkomsterna var cirka 2,5 miljarder kronor lägre än prognostiserat”, skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

Nettoutlåningen till myndigheter var 3,9 miljarder högre än väntat. Att skatteinkomsterna var 2,5 miljarder lägre än väntat kan bland annat härledas till att ekonomin i Sverige går sämre, vilket Dagens PS också rapporterat om på måndagen.

Statsskulden uppgick till 1 012 miljarder kronor i slutet på maj, skriver Riksgälden. Den rapporterade statsskulden är från och med maj 2024 baserad på ett nytt sätt att redovisa saldon på bankkonton som ingår i skuldförvaltningen.

Läs även: Ny statistik: Ekonomin krymper i Sverige (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS