Dagens PS

Index för läppstift och kalsonger kan förutspå lågkonjunktur

Lågkonjunktur
Läppstift och kalsonger är bland de varor som sägs kunna förutspå konjunkturen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Är det dags för en lågkonjunktur? Hur du köper läppstift om du är kvinna och kalsonger om du är man kan ge en indikation på det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Leonard Lauder, ordförande för kosmetikabolaget Estée Lauder, lanserade ett “läppstifts-index” år 2001, under den ekonomiska nedgången som följde på terrorattackerna den 11 september 2001.

Han noterade att inköpen av kosmetika i allmänhet, och läppstift i synnerhet, ökade. Försäljningen av läppstift ökade 11 procent den hösten. Han tittade tillbaka och fann att under den stora depressionen på 1930-talet så ökade försäljningen av kosmetika med 25 procent.

Hans teori gör gällande att försäljningen av kosmetika ökar när konjunkturen minskar då kvinnor ersätter större inköp som exempelvis handväskor och klänningar med mindre – som läppstift.

Signalerar Sephoras rekord lågkonjunktur?

Under covid-19-pandemin hade konsumenterna bytt ut läppstiftet mot hudvårdsprodukter som gick att kombinera med masker.

“Läppstiftsindexet har ersatts med det fuktgivande indexet. Men konceptet med indexet finns fortfarande kvar”, sa Estée Lauders vd Fabrizio Freda under pandemin enligt CNN.

Det kan nu vara dags igen – det LVMH-ägda kosmetikbolaget Sephora steg 11 procent på årsbasis enligt den rapport som levererades i april, samtidigt som övriga lyxbolag i LVMH-gruppen tappade. Konkurrenten L’Oréal ökade försäljningen med 9,4 procent på årsbasis.

Om det faktiskt signalerar en kommande lågkonjunktur är dock mer oklart – under finanskrisen 2007-2009 föll försäljningen av läppstift tillsammans med allt annat.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kalsonger stabila

Kanske måste vi får titta på mäns kalsonger istället – en annan vara som sägs vara avgörande för konjunkturen. Den amerikanska centralbankens dåvarande ordförande Alan Greenspan sade i samband med finanskrisen 2008 att den fallande försäljningen av kalsonger till herrar indikerar en recession. Detta eftersom mäns köp av kalsonger brukar ligga konsekvent och är ett av de sista klädesplaggen som män normalt inhandlar, enligt Greenspan.

Och ja, självklart finns det index för det också. Mens underwear index (MUI) står dock relativt stabilt just nu så vi behöver inte frukta vare sig skitiga kalsonger eller lågkonjunktur just nu med den logiken.

R-ordet skrämmer

Ett till index på samma tema är R-ord-indexet från The Economist – som mäter hur ofta ordet recession nämns i media, eftersom ordet används oftare när det faktiskt är lågkonjunktur. Med tanke på att ordet recession nämns tre gånger och lågkonjunktur fyra gånger bara i den här artikeln kanske det är dags snart ändå?

Läs även: Därför lever du längre i en lågkonjunktur (Dagens PS)

Läs även: Knepen för att bli rik trots lågkonjunkturen (Dagens PS)

Läs även: Svantesson: Sverige är i lågkonjunktur (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS