Dagens PS

Hernö Gin rasar i börsdebuten: "Dålig idé att äga spritbolag"

Börsdebuterande Hernö Gins aktie handlas nästan ned lika mycket som alkoholprocenten i drycken jämfört med värderingen tidigare i våras. Då gjordes en emission till 14,5 kronor per aktie, nu står kursen i omkring 8,6 per andel.
Börsdebuterande Hernö Gins aktie handlas nästan ned lika mycket som alkoholprocenten i drycken jämfört med värderingen tidigare i våras. Då gjordes en emission till 14,5 kronor per aktie, nu står kursen i omkring 8,6 kronor per andel. (Foto. Hernö Gin)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Under onsdagen var det dags för Hernö Gin att göra börsdebut. Aktien handlades ned rejält från tidigare värdering. Samtidigt ifrågasattes spritbolag som sektor på börsen av en känd börsprofil.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ytterligare en börsdag, ytterligare en nynotering. Så har det i princip sett ut de senaste intensiva börsveckorna in mot sommaren.

“Stor händelse för Hernö Gin”

Hernö Gin offentliggjorde för så lite som en dryg vecka sedan bara att det vill ta steget in på First North. Snabbspåret möjliggjordes av att man till skillnad mot många andra inte valde att ge ut nya aktier.

“Det är med stolthet som jag får vara med om ytterligare en stor händelse för Hernö Gin när vi går mot Nasdaq First North och notering av det bolag som jag startade för drygt 13 år sedan. Från starten 2011 har fokus alltid varit högsta kvalitet på våra produkter och tack vare det har vi idag en mycket stark position på vår marknad. Nu ser jag fram emot nästa del av Hernö Gins historia och är glad att vi gör det möjligt för fler att vara en del av den”, sa grundaren, största ägaren och bolagets ordförande Jon Hillgren i ett pressmeddelande.

Under våren genomfördes dock en nyemission utanför börsen som gav gin-bolaget ett tillskott på 35 miljoner kronor till en kurs på 14,5 kronor per aktie.

Den nivån har aktien dock inte nått upp till under sin första handelsdag i dag.

“Kommer inte bli bra”

Som högst bytte aktien ägare för runt 11 kronor och i skrivande stund är kursen på runt 8,6 kronor.

ANNONS

Alltså ett fall på nära 40 procent – nästan lika mycket som alkoholhalten i gin-dryckerna – från värderings-nivån vid emissionen innan börsentrén.

En som är kritisk till att spriföretag ens hör hemma på börsen är John Skogman, flitig börsprofil i media och ena halvan av den populära podden Börspodden.

“Det är ofta en väldigt väldigt dålig idé att köpa spritbolag. Det finns inte många spritbolag som gått bra på börsen och Hernö Gin kommer nog inte bli det heller”, sde han i onsdagens avsnitt med anledning av noteringen.

Läs mer:

Trots överteckningen: Inget rally i börsdebutanten. Dagens PS

Sockrat resultat av diabetesbolagets emission. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS