Sri Lanka fick en ny finansminister på måndagen efter att presidentens bror fått sluta. På tisdagen avgick även den nye finansministern.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare berättat är den asiatiska önationen Sri Lanka ett av de länder som drabbats hårt av kriget i Ukraina – landets ekonomi var redan hårt pressad av coronapandemin, inflationen och de stigande oljepriserna, och den nya bristen på bränsle med stora strömavbrott som följd har fått folket att gå ut på gatorna.

“Gotta go, Gotabaya”, sjunger tusentals lankeser som trotsar undantagstillståndet, med krav på president Gotabaya Rajapaksas avgång, enligt CNBC.

Presidentens bror fick sluta

Den mäktiga Rajapaksa-klanen har styrt Sri Lanka i decennier, med något enstaka kort avbrott. 41 parlamentsledamöter har hoppat av regeringskoalitionen, och under måndagen fick finansministern Basil Rajapaksa (bror till presidenten) sluta. Han ersattes av Ali Sabry, som dock slutade redan efter en dag då han ansåg att ”fräscha, proaktiva och okonventionella steg” krävs för att reda ut krisen.

”Det är den arabiska våren i Sri Lanka. Det är en perfekt match med mönstret av en arabisk vår: ett folkuppror för att få ett slut på auktoritärt styre, ekonomisk misskötsel och familjestyre, och installera demokrati”, säger Asanga Abeyagoonasekera, senior fellow på Millennium Project i Washington till CNBC.

Premiärministern Mahinda Rajapaksa är också bror till presidenten – men premiärministerns son Namal var bland de ministrar som avgick på måndagen.

Oppositionen vill ha nyval i Sri Lanka

Oppositionen menar att bara ett regeringsskifte kan lösa krisen och kräver nyval.

”Ombildningen är bara tillfällig. De har bara utsett fyra nya ledamöter till regeringen… Jag tror inte att de har någon trovärdighet kvar att stanna kvar. Så om vi inte kan bygga upp förtroendet, vet jag inte hur jag ska få det här landets ekonomi tillbaka på rätt spår. Det enda sättet att göra det är att ha ett nytt mandat för en ny uppsättning människor”, säger oppositionsledaren Harsha de Silva till CNBC.

ANNONS
ANNONS

”Problemet är dock att detta land inte längre kommer att tolerera några Rajapaksas i regeringen. Så det kommer inte att vara möjligt att arbeta i en regering med Rajapaksas”, säger han.

Läs även: Sri Lankas ekonomi krossas av Putins krig [Dagens PS]