Dawn Fitzpatrick är vd och investeringschef på Soros Fund Management. I en intervju med Bloomberg säger hon att förväntningarna på en amerikansk recession är överdrivna.

ANNONS

Börsen har sjunkit som en sten och den amerikanska inflationen rusar, men Fitzpatrick är ändå inte orolig över läget, skriver Bloomberg.

Visserligen rusar prisökningarna snabbare än löneökningarna just nu, men de rusar inte så snabbt att konsumenterna inte klarar av att betala sina räkningar, påpekar den 52-åriga fondförvaltaren. Hon spår att lågkonjunkturen i USA inte kommer att komma riktigt än, även om marknaden har prisat in den.

“Med 2023 för ögonen, beroende på vilka tillgångsklasser du tittar på, så tror jag faktiskt att marknaden kan ha fel. Anledningen är att konsumenten är i extraordinärt god form”, säger Fitzpatrick.

Recessionen kommer inte än – robust efterfrågan

”Vi talar med en amerikansk storbank för konsumenter, och av de konton de förvaltade under pandemin som hade 1 000-2 000 dollar, så låg genomsnittssumman på de kontona i dag på 7 400 dollar. Kohorten som då låg på  2000-5000 dollar låg nu på 15 000.”

Dawn Fitzpatrick påstår att färre konsumenter övertrasserar sina kreditkort idag än 2019 och att fler kan betala tillbaka sina kortfristiga skulder.

Det faktum att USA:s BNP har sjunkit tar hon också med ro, och förklarar den helt med att handelsbalansen har varit negativ.

ANNONS
ANNONS

”Det är för att efterfrågan från konsumenter och företag är så robust”, säger Dawn Fitzpatrick.

Läs också:

Recessionen diskonterad av börsen [Dagens PS]
Amerikansk recession nära: ”risken mycket, mycket hög” [Dagens PS]