Under ett tv-framträdande på söndagen uppmanade Goldman Sachs styrelseordförande Lloyd Blankfein amerikanska företag och konsumenter att gardera sig för en amerikansk recession och bedömde risken som ”mycket , mycket hög”, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS

Med en amerikansk recession nära förestående är det dags för både företagare och konsumenter att förbereda sig. Det framgår av ett tv-framträdande med Goldman Sachs styrelseordförande Lloyd Blankfein som sändes under söndagen i programmet ”Face the Nation” på CBS.

”Om jag drev ett stort företag skulle jag vara väldigt förberedd på det. Om jag var en konsument skulle jag vara beredd på det”, sade Blankfein.

Recession nära

Han bedömde samtidigt risken för en eventuell recession som ”mycket, mycket hög”. Ett uttalande som troligtvis inte överraskar särskilt många. Under april i år steg de amerikanska konsumentpriserna med 8,3 procent jämfört med föregående år.

Nu står man inför stora utmaningar när bland annat energipriserna skenar. Ett problem som enligt Blankfein kvarstår även om inflationen planar ut, skriver Bloomberg.

Nu förutspår Goldman Sachs ekonomiska team ett USA:s bruttonationalprodukt kommer att öka med 2,4 procent i år. En minskning från 2,6 procent som enligt företaget anses nödvändig för att dämpa lönetillväxten och hålla tillbaka inflationen, även om riskerna för att arbetslösheten eskalerar är förhållandevis stora.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Recession? Satsa pengarna på Beyoncé [Dagens PS]