Dagens PS

Fortsatt uppåt för Embracer – något minskad blankning

Lars Wingefors Embracer har fått revansch på börsen efter de senaste avyttringarna och fortsätter upp på tisdagsbörsen.
Lars Wingefors Embracer har fått revansch på börsen efter de senaste avyttringarna och fortsätter upp på tisdagsbörsen. (Foto Fredrik Sandberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 02 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2024

Spelföretaget Embracer fortsätter stiga på börsen efter skärtorsdagens affär. Positiva rekar och något minskad blankning kan vara det som får kursen att stiga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På kvartalets sista handelsdag kom beskedet från Embracer (börskurs Embracer) att affären som det ryktats om ett tag var i hamn.

Det handlar om spelstudion Gearbox som såldes för 4,9 miljarder kronor.

“Mer slimmat och fokuserat företag”

Beskedet, som offentliggjordes samtidigt som den tidigare annonserade avyttringen av spelstudion Saber blev helt formell klar, fick aktien att lyfta 7 procent på halvdagsbörsen, efter att också ha stigit flera dagar innan.

“Genom affären sänker vi affärsrisken och förbättrar lönsamheten när vi övergår till att bli ett mer slimmat och fokuserat företag. Efter att ha utvärderat flera alternativ för Gearbox är jag glad att vi har nått en lösning som ligger i alla intressenters bästa intresse”, sade Lars Wingefors, medgrundare och vd för Embracer, i en kommentar.

Affärerna verkar ha satt punkt för en lång period av spekulationer och börsoro kring Embracers höga skuldsättning som man nu har för avsikt att minska.

ANNONS

Senaste nytt

Positiva omdömen

Det är också huvudskälet till att ABG på tisdagsmorgonen valde att höja rekommendationen från behåll till köp på Embracer.

ANNONS

Även Aktiespararna tycker Embracers affärer är positiva och skriver i en kommentar att “försäljningarna gör aktien högintressant” och tillägger att investeringen nu är betydligt mindre riskfylld.

Blankarna slår klorna i Embracer

Blankarna flockas kring gamingbolaget Embracer efter kursraset på rapporten. De korta positionerna har ökat med 30 procent på bara några dagar.

Noterbart är också att Finansinspektionens senaste blankningsstatistik visar att blankarna retirerar något i den högblankade aktien.

Från 12,7 procents blankning föregående vecka till 12,4 procent denna vecka enligt Placera. Statistiken är dock från innan Gearbox-affären var officiellt offentliggjord.

Trots det tillhör Embracer fortfarande en av de högst blankade aktierna på Stockholmsbörsen, något som blir intressant för aktieägarna att följa när nästa veckas statistik står klar.

Embracers aktie handlas just nu för en bit över 25 kronor efter att ha varit nere på kurser strax över 15 kronor för bara några veckor sedan.

Läs mer:

Vändningen: Positiva analyser lyfter aktien. Dagens PS

ANNONS

Börsen straffar Embracer – faller tungt efter rapporten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS