Dagens PS

Vändningen: Positiva analyser lyfter speljätten

Äntligen har spelbolaget Embracers vd Lars Wingefors lite anledning att vara glad. Aktien stiger i den inledande handeln efter positiva uttalanden från både storägare och Ålandsbanken.
Äntligen har spelbolaget Embracers vd Lars Wingefors lite anledning att vara glad. Aktien stiger i den inledande handeln efter positiva uttalanden från både storägare och Ålandsbanken (Foto: Fredrik Sandberg/TT).
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 mars 2024Publicerad: 18 mars 2024

Positiva tongångar hörs nu om den hårt ansatta spelaktien Embracer. Uttalandena får kursen att lyfta rejält i veckans inledande handel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan kom besked att spelbolaget Embracer (börskurs Embracer) säljer delar av sin spelstudio Saber. Detta efter en tids spekulation om hur Embracer ska ta sig ur den tuffa skuldsits som fått blankare att slå klorna i bolaget.

Sålde dotterbolag för 2,5 miljarder

Lars Wingefors spelkonglomerat hade vid senaste kvartalspresentationen en skuld på omkring 16 miljarder kronor. Utlovat var att den skulle ned till under 10 miljarder innan sista mars, ett löfte som drogs tillbaka vid rapporten och som fick aktien att falla tungt.

När väl en försäljning kom i förra veckan, som enligt uppgifter skulle minska skulden med runt 2,5 miljarder kronor, kanske många småsparare hoppades på en vändning.

Efter att ha inlett uppåt blev kursgrafen dock en riktigt berg- och-dalbana och Embracer slutade på minus 11 procent.

Nu kommer dock röster som ser positivt på affären.

“Transaktionen är tydligt värdeskapande. Sabers Rysslandsexponering har varit ett problem för Embracer. Samtidigt anser vi att Embracer gör rätt saker som lyckas sälja de delar inom Saber som inte genererar kassaflöde för tillfället, samtidigt som man behåller de viktigaste varumärkena”, resonerar Ålandsbanken i en kommentar enligt Finwire.

Analyshuset höjer sin syn på Embracer till “positiv” “efter transaktion av Saber.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Storägaren ser kursrusning

Även köparen av Sabers Rysslandsverksamhet, Matthew Karch, som också råkar vara tredje största ägare i Embracer och tidigare vice vd, en post han nu lämnar, ser ljust på gamingbolaget.

”Jag anser att det egentliga värdet på affären är närmare det som Bloomberg rapporterade”, säger Karch i en längre intervju med Dagens Industri.

Bloomberg fångade under februari upp ett rykte där siffran 5 miljarder svenska kronor nämndes som Embracers försäljningsvärde för Saberaffären.

Karch berättar också i DI-intervjun att han tycker aktien snarare ska vara värderas runt 50-60 kronor redan i dag. Han inte kommer att överväga att sälja förrän den når upp till spannet 80-90 kronor. Därmed sällar sig storägaren till den syn Handelsbanken har om en tredubbling.

Marknaden verkar i alla fall gilla de positiva stödet och börsen handlar upp Embracer-aktien med runt 13 procent på måndagsförmiddagen.

Den som lever får se om det står sig eller om det blir ytterligare en berg-o-dalbanedag.

Läs mer:

Ny brutal statistik: Gå inte emot blankarna. Dagens PS

ANNONS

Banken: Två nya småbolagsfavoriter. Dagen PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS