Dagens PS

Börsen straffar Embracer – aktien faller tungt

Embracer
Gamingbolaget Embracers vd Lars Wingefors. (Foto: TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 15 feb. 2024Publicerad: 15 feb. 2024

Spelföretaget Embracer har öppnat böckerna för sitt senaste kvartal. Omsättning och resultat slår rekord men skulderna kommer inte ned i den takt som tidigare sagts.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den forna börsstjärnan Embracers (börskurs Embracer) många aktieägare har inte haft det lät senare år. Från att ha handlats på uppåt 134 kronor på försommaren 2021 handlas aktien i dag runt 20-lappen.

Mobilaffären går bra

Som för många andra förvärvsbolag så är det den relativa skuldsättningen som fått marknaden att bli tveksam. Därtill spelsektorns baksmälla från Corona och frågetecken kring konsumenternas köpstyrka i en svagare ekonomi.

I den kontexten är det en nöjd Lars Wingefors, vd och grundare av Embracer som kommer med rapport för det brutna räkenskapskvartalet:

“I Q3 så levererar vi ett stabilt kvartal strax ovanför ledningens förväntningar med ett justerat EBIT-resultat på 2.2 miljarder kronor och ett fritt kassaflöde på 1,2 miljarder kronor, drivet av ett starkt kvartal för Asmodee, Middle-earth Enterprises och vår mobilaffär.”

Ett beskare besked var att Embracer i rapporten meddelar att man inte ser sig nå det tidigare kommunicerade målet om att minska nettoskulden till 8 miljarder kronor den 31 mars.

ANNONS

Senaste nytt

“Vill inte stressa fram dåliga affärer”

I DI-börsmorgon där Lars Wingefors gästade på rapportmorgonen vill vd:en avdramatisera nyheten:

ANNONS

“Vi vill Inte stressa fram dåliga affärer och till exempel sälja väldigt kassapositiva verksamheter. Det hjälper oss inte på lång sikt.”

Aktiemarknaden verkar dock inte gilla det bommade skuldmålet och inleder rapporthandeln med att sänka kursen drygt 14 procent runt 18,2 kronor.

Att det är just kommunikationen kring skuldmålet som kan ligga bakom kursfallet indikeras av analysfirman Citi som tror att det “kan väcka oro”, enligt Placera som citerar Nyhetsbyrån Direkt.

Citi tillägger:

“Det här är inte nödvändigtvis en stor besvikelse i den bemärkelsen att både Citi och konsensus räknat med att Embracer inte ska nå målet”.

Framåt håller Embracer fast vid sina prognoser om en ett justerat rörelseresultat på 7-9 milrader kronor, även om man bedömer att det blir närmare den lägre siffran i spannet.

Läs mer:

Embracer dyker på Stokholmsbörsen

ANNONS

Embracer fortsätter att backa – ned 52 procent i år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS