Dagens PS

Förlorat 80 miljarder: "Hade inga speciella känslor"

Förlorat 80 miljarder: "Hade inga speciella känslor"
Stefan Ingves var chef för Riksbanken under den tid besluten om investeringarna i obligationer fattades. Foto: TT/Fredrik Sandberg
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 jan. 2024Publicerad: 14 jan. 2024

80 miljarder kronor. Det är Riksbankens förlust i en tid då storbankernas vinster skjuter i höjden. Nu måste den svenska centralbanken låna pengar från staten – och det är skattebetalarna som får betala i slutändan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

80 miljarder kronor upp i rök och det blir de svenska skattebetalarna, som får ta smällen.

Besluten Riksbanken tog för flera år sedan, och som Dagens PS tidigare rapporterat om, tvingar nu fram kostsamma åtgärder.

Mer än rättsväsendet

“Förlusten på 80 miljarder kronor är mer än vad staten spenderar på rättsväsendet och nästan lika mycket som den satsar på försvaret varje år” säger Annika Alexius, ekonomiprofessor på Stockholms universitet till Svenska Dagbladet.

Nu måste Riksbanken låna pengar från staten för att kunna finansiera sin verksamhet, och vilket innebär att staten får låna upp pengar på marknaden.

Förlorat 80 miljarder: "Hade inga speciella känslor"
Erik Thedéen tog över som Riksbankschef efter Stefan Ingves för ett år sedan. Det är en minst sagt besvärlig balansräkning han fått ärva. (Foto: TT/Henrik Montgomery)
ANNONS

Senaste nytt

Vinnare: Storbankerna

De som tar hem vinsten är storbankerna som lånar ut pengar.

Erik Thedéen tog över som chef för Riksbanken 1 januari 2023, och det var han som i höstas stod inför finansutskottet och berättade om de många miljarder banken förlorat.

ANNONS

När SvD frågar hur det kändes säger han:

“Jag hade inga speciella känslor.”

Bakgrunden till Riksbankens jätteförlust ligger i den egna penningpolitiken.

Omtvistat beslut

När inflationen låg för lågt och räntesänkning inte hade önskad effekt fattade banken beslut om att köpa statsobligationer.

Sedan kom pandemin, och beslut om att köpa mer obligationer för att hålla nere räntan. Beslutet var omtvistat internt – och visar sig nu vara ödesdigert, med många miljarder i förlust.

Förlorat 80 miljarder: "Hade inga speciella känslor"
Ett diagram ur Riksbankens årsredovisning 2022 visar hur illa det är ställt med de omtvistade bostadsobligationerna. Om Riksbanken förlorade 80 miljarder 2022 så kan man fråga sig hur förlusterna kommer bli 2023 och 2024 då ännu fler bostadsobligationer löper ut. (Källa: Riksbankens årsredovisning 2022)

Sjunker i värde

Rysslands invasion av Ukraina har fått centralbanker världen runt att höja styrräntan, och det betyder i sin tur att de värdepapper den svenska Riksbanken investerat i sjunker i värde.

ANNONS

Än så länge vet vi inte exakt hur siffrorna kommer att se ut. I och med att räntorna börjat krypa nedåt ökar Riksbankens statsobligationer i värde enligt SvD.

Inkomsterna sinar

En annan del i krisen är att det är svårare för Riksbanken att tjäna pengar.

Hittills har de största inkomsterna kommit dels från avkastningen från valutareserven, dels från rätten att ge ut sedlar och mynt, senioraget.

I ett Sverige där fler och fler lever kontantlöst minskar den inkomstkällan.

Och inte bara det: I och med att svenskarna skickar tillbaka kontanterna blir det en kostnad för Riksbanken som betalar ränta till storbankerna där pengarna hamnar enligt SvD.

Läs mer här: Erik Thedéen går emot sin efterträdare (Dagens PS)

Läs mer: Stefan Ingves självkritisk: “Kan gå över styr” (Dagens PS)

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Relevance Communication Nordic AB 
– Noterat på Nordic SME sedan 2017 

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]