Dagens PS

Ödesdigra beslutet kostade Riksbanken mångmiljarder

Riksbanken
Förra Riksbankchefen Stefan Ingves har fått mycket kritik för att ha orsakat den ekonomiska kris som banken dras med i dag. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 22 nov. 2023Publicerad: 22 nov. 2023

Det går riktigt dåligt för Riksbanken, som dras med miljardförluster – allt på grund av ett enskilt beslut för tre år sedan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om Riksbanken vore ett företag skulle den vara konkursmässig. Så dåligt går det just nu för bankens värdepappersportfölj som förlorat miljarder i värde.

Mellan 2015 och 2022 har banken förlorat 59 miljarder kronor – 23 av dem förlorade miljarderna kan spåras till ett enskilt beslut som förra Riksbankschefen Stefan Ingves tog i november 2020, skriver Dagens Nyheter.

Värdepappersköpen skulle utökas från 500 till 700 miljarder kronor. Köpen gjordes trots interna varningar och splittring i ledningen, där skeptikerna ansåg att penningpolitiken redan var tillräckligt expansiv och att ytterligare köp var onödiga.

Läs mer: Det driver upp kronans värde mer – Dagens PS

Överraskade marknaden

Jesper Hansson var chef för avdelningen för penningpolitik på Riksbanken.

“Stefan Ingves förstod att vi var skeptiska. Men jag försökte inte övertyga honom, det kändes inte som min roll. Men han var väl medveten om att jag och mina kollegor var skeptiska”, säger han.

Marknaden förväntade sig inte heller fler köp – bara en av fem banker i Riksbankens omvärldsbevakning trodde att värdepappersköpen skulle utökas.

ANNONS

Läs mer: SBAB varnar Riksbanken: Höj inte räntan nu! – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Har kostat mer än det smakat

Köpen skulle stimulera inflationen och begränsa pandemins effekter på svensk ekonomi, men har på grund av stigande räntor istället kostat mer än det smakat.

I efterhand har kritik riktats mot Riksbanken, inte minst från ekonomer som menar att köpen borde ha varit mindre omfattande och avslutats tidigare.

I dag står Riksbanken inför en ovanlig ekonomisk situation med negativt eget kapital – skulderna är alltså större än tillgångarna.

Läs mer: Riksbanken slår vakt om kontanter – Dagens PS

“Borde erkänna sina misstag”

Detta riskerar att påverka bankens förmåga att kunna finansiera sin verksamhet. Enligt nya riksbankschefen Erik Thedéen måste Riksbanken kanske begära 80 miljarder från staten.

ANNONS

Detta skulle vara en exceptionell åtgärd i bankens flerhundraåriga historia.

Nationalekonomen Fredrik NG Andersson anser att Riksbankens beslut lett till liten nytta, men desto fler negativa effekter.

“I pandemin gjorde man helt rätt, men man skulle ha pausat köpen eller inte gått lika hårt fram efter november 2020. Man var så extrem i sin politik”, säger han i SR:s P1-Morgon.

Läs mer: Thedéen varnar för prisfall och räntechock – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS