Dagens PS

Sveriges fem rikaste kvinnor

Sveriges rikaste
Antonia Ax:son Johnson tillhör Sveriges mäktigaste. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022

När Aftonbladet listar Sveriges rikaste personer framgår det att var femte miljardär är kvinna. Bland dessa entreprenörer är flera verksamma inom det nya näringslivet. Så vilka är kvinnorna bakom framgångarna? Här är Sveriges fem rikaste kvinnor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att kvinnor fortsatt utgör en förhållandevis liten del av Sveriges mäktigaste finanstoppar och börshajar må vara hänt. Men nog anar man att det blåser nya vindar inom kvinnligt företagande?

Det framgår när Aftonbladet listar Sveriges 542 mäktigaste personer och Breakit gör detsamma med Sveriges 20 rikaste kvinnor.  En sammanställning som visar att flera kvinnliga entreprenörerna och investerare är en del av det nya näringslivet, verksamma inom exempelvis tech och finans, som länge dominerats av män. Med det sagt rymmer listan även veteraner som Antonia Ax:son Johnson och Cristina Stenbeck.

Sveriges 5 rikaste kvinnor

1. Antonia Ax:son Johnson

Som ägare av Ax:son Johnson-koncernen går Antonia Ax:son Johnson i god för närmare 64 miljarder kronor och placerar sig därmed högt upp på listan över Sveriges mest förmögna svenskor.

Det var 1982 som Ax:son Johnson efterträdde sin far som styrelseordförande i A. Johnson & Co. A. Johnson & Co, idag Axel Johnson AB och byggde upp en ny kärnverksamhet inom svensk detalj- och dagligvaruhandel.

Med förvärvet Saba Gruppen blev kända företag som Hemköp och Åhléns en del av koncernen några år senare, vilket satte Ax:son Johnson på kartan.

Framförallt är Ax:son Johnson en av de kvinnliga företagare som banat väg för kommande generationers entreprenörer.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

2. Charlotte Söderström

Alla med någorlunda koll på näringslivet känner med största sannolikhet till Sveriges rikaste person och H&Ms frontfigur Stefan Persson. Lika självklar är kanske inte Perssons dotter, Charlotte Söderström.

Som något av en doldis äger Söderström en andel i modekedjan och har varit verksam inom H&M:s sponsoravdelning under ett antal år, om än utanför rampljuset. Utöver det driver hon även ett stuteri, enligt Forbes.

Med en förmögenhet på 17,5 miljarder kronor kvalar hon in som god tvåa bakom Ax:son Johnson.

3. Lottie Tham

Även Lottie Tham är en del av H&M. Som syster till Stefan Persson äger hon mer än 5 procent av företaget och har en förmögenhet på 12 miljarder kronor.

I dagsläget har Tham ingen del i verksamheten och håller sig också utanför offentlighetens ljus. Tillsammans med sin make investerar hon bland annat  i fastigheter och kommersiella byggnader, uppger Forbes.

4. Cristina Stenbeck

ANNONS

Cristina Stenbeck är äldsta barn till företagsledaren och mediemogulen Jan Stenbeck, en av 1900-talets mest framgångsrika entreprenörer och grundare av investmentbolaget Kinnevik. För ett antal år sedan lämnade Cristina Stenbeck sina officiella uppdrag i Kinnevik, men är fortsatt verksam inom svenskt näringsliv och har en förmögenhet på 9 miljarder kronor.

5. Åsa Christina Riisberg

Åsa Riisberg är mångårig medarbetare och partner på riskkapitalbolaget EQT och har ett kapital på 4 miljarder kronor. Riisberg är även ledamot i ett antal bolagsstyrelser, däribland Patricia Industries AB och Vifor Pharma AG.

Ta gärna del av Aftonbladets lista över Sveriges 542 miljardärer i sin helhet här.

Läs även: Stefan Persson rikaste dollarmiljardären i Norden  

Läs även: Svenska kvinnor bäst på inhemska aktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS