De amerikanska cannabisfonderna har sjunkit som sten den senaste tiden, främst eftersom ett förslag om legalisering föll. Men fondförvaltare och företagsledare vädrar nya marknader.

ANNONS

Ett stort lagförslag om att legalisera cannabis på den federala nivån i USA föll i kongressen tidigare i år, vilket gjorde industrin besviken. Investerare har dragit sig tillbaka från branschen 2021.

Tim Seymour, fondförvaltare i den relativt framgångsrika fonden Amplify Seymour Cannabis ETF, säger till CNBC att det inte borde avskräcka den som vill satsa pengar i industrin.

Cannabisindustrin är inte i någon kris – omsättningen i USA växte med 38 procent under 2021 och utgör ungefär 92 miljarder dollar i den amerikanska ekonomin, enligt Reuters.

Därför finns det gott hopp om att även investeringsviljan hämtar sig. När det inte blir en legalisering i hela USA, menar Tim Seymour att företagen i branschen kommer att behöva bygga sina varumärken.

Irwin Simon, vd för cannabisbolaget Tilray, säger till CNBC att hans företag  kommer att närma sig frågan från två håll. Dels kommer man att fokusera på länder som har legaliserat cannabis och dels kommer man att utveckla varumärken i närliggande marknader.

Fondförvaltare med billig produkt

Simon nämner att det finns flera sätt att utveckla markanden för cannabis där det är lagligt i USA – öl, sprit och ätbara produkter med THC är några möjligheter.

Den strategin kan också hjälpa upp fonder inom cannabisbranschen, som föll med mellan 20 och 40 producent 2021.

”Om du tar hänsyn tillvärderingen av den här sektorn, så började vi 2022 på en lägre nivå än 2021”, säger Seymour till CNBC.

”Det här är en sector som erbjuder högre tillväxt än många andra sektorer utanför cannabisbranschen, till mycket lägre pris.”

ANNONS
ANNONS

Amplify Seymour Cannabis ETF (förkortad CNBS), var förutom Cambria Cannabis ETF den fond i branschen som presterade bäst förra året. Båda finns tillgängliga genom svenska mäklare. Som fondförvaltare säger Tim Seymour att det bästa valet är en aktivt förvaltad ETF.

CNBS har exponering inte bara mot aktier utan också obligationer i cannabisbranschen – en marknad som exploderade förra året. Än finns det vinster att hämta i cannabis, menar Tim Seymour.

Läs också:

Tyskland har planer på att legalisera cannabis [Dagens PS]
Statligt ägd tillverkning av cannabisolja i Sverige [Dagens PS]