Efter ett tillkännagivande från Tysklands nya koalitionsregering om att det finns planer att legalisera cannabis spirar landets cannabisindustri.

ANNONS

De tre partierna i Tysklands nya koalitionsregering meddelade förra månaden att de planerar att legalisera cannabis. De exakta intentionerna med legaliseringen är dock fortfarande oklara, Det man sagt är att kontrollerad försäljning för rekreationsändamål skulle tillåtas till vuxna i licensierade butiker.

”När det gäller folkmängd skulle Tyskland bli det största landet i världen som tillåter försäljning av cannabis”, säger Constantin von der Groeben, vd för Demecan, en lokal odlare, till Financial Times. ”Det är en stor möjlighet för oss”, fortsätter han.

Ett av få länder

Skulle planen bli verklighet blir Tyskland ett av få länder i världen som tillåter kommersiell försäljning av cannabis för rekreation.

En avkriminalisering av cannabisförsäljning skulle kunna ge den tyska staten en besparing på 4,7 miljarder euro, motsvarande 48,6 miljarder kronor, detta inkluderar 2,8 miljarder euro, knappt 29 miljarder kronor, i skatteintäkter, och 1,36 miljarder euro, cirka 14 miljarder kronor, i besparingar på polisverksamhet och juridiska kostnader. Detta enligt en studie av Heinrich Heine University Düsseldorf.

Skapade stort intresse

Den tyska regeringskoalitionens tillkännagivande skapade så klart stort intresse i sektorn, men skeptiker pekar på Kanada, där det stora intresse som utlöstes av legaliseringen år 2018 snabbt klingade av. Där börsnoterades 73 cannabisbolag från 2016 till 2019 men när tillväxten presterade sämre än förväntat avtog den tidiga entusiasmen.

Synbiotics vd, Lars Müller, vill skapa ett Starbucks för cannabis, en kedja av licensierade butiker där flera olika cannabisprodukter säljs. Efter koalitionsregeringens tillkännagivande om planerna att legalisera cannabis fördubblades Synbiotics aktiekurs.

”Vi vill bygga upp en kedja med en identisk kvalitetsnivå över hela Tyskland, något som utstrålar professionaliteten hos en Apple Store”, säger han till Financial Times. ”Det här kommer inte att bli en opiumhåla”, fortsätter han.

Växande sektor

Synbiotic är en ledande aktör i Tysklands växande cannabissektor. De investerar i allt från odlare till distributörer och forskare. Branschen upplever just nu en hype av episka proportioner. Det är dock inte troligt att Tyskland får en boom likt den i Kanada. I Tyskland är inträdesbarriärerna oöverkolmigt höga.

ANNONS
ANNONS

I flera år har företag i Tyskland kunnat odla cannabis för medicinskt bruk och sedan 2017 har läkare där kunnat skriva ut cannabis i olika former. Det är dock endast tre företag som än så länge har licens att odla: Demecan samt de tyska dotterbolagen till kanadensiska Aphira och Aurora.

Alla tre bolag måste följa en internationellt överenskommen standard för läkemedelsprodukter, men Lars Müller menar att det är överdrivet och säger att det behövs en ny standard som ligger någonstans mellan livsmedel och läkemedel.

Läs mer: Statligt ägd tillverkning av cannabisolja i Sverige [Dagens PS]