Dagens PS

Feds räntebesked: Tror nu på bara en sänkning 2024

Det blev ingen räntesänkning som väntat från amerikanska Fed-chefe Jerome Powell i kväll. Och framåt har ledamöterna nu sänkt prognosen från tidigare tre till endast en sänkning för 2024.
Det blev ingen räntesänkning som väntat från amerikanska Fed-chefen Jerome Powell i kväll. Och framåt har ledamöterna nu sänkt prognosen från tidigare tre till endast en sänkning för 2024. (Foto: Susanne Walsh/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Den amerikanska styrräntan lämnas som väntat orörd. Framåt tror Fed-ledamöterna nu dock bara på en enda sänkning för året. Den amerikanska börsen reagerade på räntebeskedet med ro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inför kvällens räntebesked var det få som trodde på en sänkt styrränta från den Amerikanska riksbanken. Marknadens ögon och öron var istället helt inriktad på Fed-chefen Jerome Powells tongångar för resten av året.

Alla ögon på prognoserna

“Förväntan är att Fed inte gör nånting med varken räntan eller sin balansräkning utan allt fokus ligger på signaleringen i pressmeddelandet från Powell”, sa SEBs makroekonom Elisabet Kopelman till EFN Ekonomikanalen inför beskedet.

Därför var det också liten dramatik i beskedet att styrräntan lämnas oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent.

Kvällens Fed-möte var det första sedan mars som ledamöterna avslöjade sina egna ränteprognoser framåt på. Senast var median-prognosen tre räntesänkning för året vilket få investerare tror på nu.

ANNONS

Senaste nytt

Positiva inflationssiffror tidigare på dagen

Frågan var istället om framtidsutsikterna såg en eller två sänkningar framför sig under 2024. Marknadssegmentet har de senaste veckorna pendlat mellan de två alternativen.

Nu vet vi att svaret blev av det mer “hökaktiga” slaget: en sänkning.

ANNONS

De amerikanska börserna, som fortfarande är öppna, fortsatta att handla högt även efter räntebeskedet enligt Marketwatch.

Räntebeskedet var inte den enda amerikanska makrosiffran som presterades i dag. Redan på eftermiddagen kom positiva inflationssiffror som visar att prisökningarna legat still under maj.

Siffran fick världens börser att stiga rejält.

Senare i kväll svensk tid håller riksbankschefen Jerome Powell ett tal där nyanserna kan komma att påverka hur börshumöret utvecklas.

Läs mer:

Ödesdag för amerikanska ekonomin och börsen. Dagens PS

Amerikansk inflationsbesvikelse för Powell igen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS