Dagens PS

Börsfest efter amerikansk inflationssiffra

börsfest
Det blev rejäl fest på börsen efter att den amerikanska inflationssiffran kom in bättre än väntat. Upp 1,79 procent för breda Sverige-index blev facit. (Foto: Erik Mårtensson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Den amerikanska inflationen för maj kom in oväntat låg och världens börser tog ett rejält glädjeskutt. I Stockholm gick Truecaller och Camurus mot index och backade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid 14.30 svensk tid kom glädjebeskedet som många investerare och hushåll världen över väntat på – USAs prisutveckling börjar ge med sig.

I maj var konsumentprisindex (KPI) oförändrat på månadsbasis och upp 3,3 procent på årsbasis. Förväntat var en ökning med 0,1 procent på månadsbasis enligt analytikerestimat från Dow Jones.

Breda börsindex i Stockholm, som redan på förmiddagen låg på grönt, klättrade ytterligare och slutade på plus 1,79 procent för dagen.

Även storbolagsindex OMXS30 steg kraftig med en stängningskurs på plus 1,55 procent.

EQT bland vinnarna på börsfesten

Bland vinnarsektorerna syntes banker, industri men även tech.

EQT (börskurs EQT) tillhörde en av topp-aktierna bland enskilda bolag med en uppgång på 5,88 procent. Riskkapitalbolaget meddelade tidigare på dagen att de förvärvar ett belgiskt tech-bolag enligt Placera som citerade Finwire.

Spelbolaget Embracer (börskurs Embracer), som backat kraftigt senaste veckan, studsade upp 5,76 procent på nyheten att den tidigare annonserade försäljningen av dotterbolaget Gearbox nu är i hamn.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Större affärer blev sänken

Trots dagens börsyra fanns det också förlorare i onsdagshandeln.

Mest av storbolagen föll Truecaller (börskurs Truecaller) på nyheten att bolagets största ägare, Kleiner Perkins och Peak XV, under tisdagskvällen avyttrade en större aktiepost till åtta procents rabatt enligt Di.

Aktien föll 8,86 procent.

Ett annat bolag där en större post mäklades var biotech-bolaget Camurus (börskurs Camurus), där Placera berättade att 1,1 procent av kapitalet bytt händer under förmiddagen till ett värde under prislappen på börsgolvet.

Aktien backade 7,97 procent.

Ekot-granskning ett sänke

Spelbolaget Evolution Gaming (börskurs Evolution) såg länge ut att tillhöra en av dagens större förlorare.

ANNONS

Detta sedan Ekot i en granskning funnit att ett flertal av nätkasino-leverantörens produkter finns på illegala spelsajter i Sydostasien. Aktien var som mest ned över 2,5 procent men repade sig och stängde ned endast 0,76 procent.

I kväll klockan 20.00 svensk tid kommer USAs centralbank med ett nytt räntebesked. Återstår att se om det dämpar partystämningen eller ger ytterligare fart till börsfesten.

Läs mer:

Carnegie varnar dubbelt för börsnedgång i sommar. Dagens PS

Ödesdag för börsen och ekonomin i USA. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS