Dagens PS

Ödesdag för börsen och ekonomin i USA

USA
Marknaden håller andan. Två riktiga nagelbitare, inflationen och räntebeskedet, presenteras i dag i USA. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

På en och samma dag släpps inflationsrapporten i USA och centralbanken Federal Reserves räntebesked med utsikterna framåt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

UBS-ekonomen Jonathan Pingle konstaterar att USA på onsdagen lyckats “packa in månader av makrorisk på en dag”, skriver CNBC.

Optimisterna på Wall Street hoppas att det som kommer ut under dagen, där KPI-siffran inleder dramatiken under morgonen (amerikansk tid), inte utlöser för stora rörelser på marknaden.

Förväntan är att konsumentprisindexet endast visar på en ökning med 0,1 procent i maj från april, vilket ändå skulle betyda att prisökningarna då ökat med motsvarande 3,4 procent i årstakt.

Kärninflationen, exklusive livsmedels- och energipriser, väntas visa på en ökning med 0,3 procent för månaden och 3,5 procent på årsbasis, enligt CNBC.

Inga sprakande fyrverkerier

Centralbanken Federal Reserve med bossen Jerome Powell kommer alldeles säkert deklarera att räntan ligger still, däremot är prognoserna för räntan framåt av största vikt.

“Även om båda vanligtvis har visat sig vara marknadsrörliga händelser, förväntar vi oss väldigt lite fyrverkerier från båda släppen med tanke på våra förväntningar på ganska godartade resultat”, säger Jack Janasiewicz, ledande portföljstrateg på Natixis Investment Managers, om KPI-släppet och Feds räntebesked i dag.

Utöver ränteutsikterna räknar experterna med att Fed sänker sin prognos för USA:s BNP-tillväxt och att den förväntade inflationsnivån från prognoserna i mars justeras upp.

ANNONS

Inför dagens begivenheter har bara ett fåtal Fed-ledamöter uttalat sig offentligt om möjligheten att höja räntorna ytterligare, samtidigt har marknadens tidigare så optimistiska prognos om sex räntehöjningar i år slakats helt.

ANNONS

Senaste nytt

Fortsatt höga räntor i USA sannolikt

Sannolikheten är stor, skriver CNBC, om att ränteläget förblir högt i USA en längre tid.

I fredags kom en lönerapport in som visade att lönerna ökat med 4,1 procent på årsbasis, vilket är långt över vad Fed hoppats på.

Feds inofficiella mål för lönetillväxten ligger på 3,3 procent, förklarar Nicholas Colas, medgrundare av DataTrek Research, i en anteckning enligt den amerikanska nyhetskanalen.

“Om inte den ekonomiska tillväxten svalnar har jag svårt att se något mer än en symbolisk Fed-räntesänkning 2024”, säger han.

Läs mer: 12 juni: Missa inte USA:s inflation och räntebesked Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS