Dagens PS

Fed försvarar räntehöjningar vid möte

Jerome Powell
Wall Street håller noga koll på vad Feds Jerome Powell säger härnäst. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

Federal Reserve, Fed, försvarar sina räntehöjningar visar protokollet från det senaste mötet. Samtidigt har höjningarna inte den önskade effekten på inflationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt protokollet från Feds möte förra månaden, som presenterades på onsdagen, står det klart att centralbanken gör allt för att försöka få ner inflationen, och har därför fortsatt att höja räntan, skriver Reuters.

Det hade enligt Fed varit värre att inte vara så aggressiv i höjningarna, eftersom “kostnaden för att vidta för lite åtgärder för att få ner inflationen sannolikt uppvägde kostnaden för att vidta för mycket åtgärder”.

Fed med chefen Jerome Powell i spetsen har som bekant ett mål i sikte – och det är ett trycka ner inflationen till två procent. Hur länge det kommer ta är det dock ingen som vet, men Powell har själv flera gånger sagt att han tänker “fortsätta tills vi är säkra på att jobbet är klart”.

Kommer kritik mot Feds räntehöjningar

Samtidigt kommer det allt mer kritik från olika håll mot Feds politik, bland annat från toppekonomer som menar att man borde dragit åt svångremmarna mycket tidigare.

De senaste siffrorna pekar mot att Feds höjningar inte verkar ha den effekt på inflationen som Jerome Powell och hans kollegor hade önskat – och investerare tror att det blir åtminstone ytterligare en 75-punktshöjning innan året är slut.

Vi ser nu den snabbaste takten i räntehöjningarna på 40 år samtidigt som arbetsmarknaden är stabil med stigande löner. I nuläget uppger investerare att det kommer dröja till slutet av nästa år innan Fed byter bana och börjar sänka räntan.

Läs även: Tung ekonom till Fed-bossen: Tagga ner

ANNONS

Läs även: Lagförslag i USA: Koppla dollarn till guld igen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS