Toppekonomer menar att USA är på väg in i en oundviklig lågkonjunktur som är orsakad av vad de anser är Federal Reserves historiska misstag.

ANNONS

USA:s centralbank, Federal Reserve, har enligt Allianz främsta ekonomiska rådgivare, Mohamed El-Erian, gjort misstaget att felkategorisera inflationen som övergående och dessutom inte agerat på ett meningsfullt sätt när det stod klart att inflationen är ihållande och hög, rapporterar Fortune.

Mohamed El-Erian menar att Fed nu riskerar att begå sitt tredje misstag, vilket enligt honom är att efter att ha gasat på förra året, bromsa i år, något som skulle föra USA in i en lågkonjunktur och bli ett stort policyfel från Federal Reserves sida.

Oro för att Fed för USA in i lågkonjunktur

För att bekämpa inflationen har USA:s centralbank höjt räntorna, men rädslan för en lågkonjunktur ökar och Mohamed El-Erian påpekar att Federal Reserves ordförande Jerome Powell har börjat tala om smärta.

”Och det är problemet. Det är kostnaden för att en Federal Reserve kommer för sent”, säger han till Fortune. Han tillägger att marknaden är orolig för att Fed kommer tippa USA in i en lågkonjunktur genom att överreagera på starka ekonomiska nyheter.

Sådana nyheter är exempelvis data som kom i veckan och som visar att arbetslösheten i USA sjönk från 3,7 till 3,5 procent i september. Sådant kan få Fed att åter höja räntan.

Fed drar för hårt i bromsen

Även andra toppekonomer kritiserar Fed. Jeremy Siegel, professor emeritus i finans vid Wharton School vid University of Pennsylvania, menar att Fed drar alldeles för hårt i bromsen genom att höja räntorna för mycket i sina försök att bekämpa inflationen.

”Om de håller sig så snäva som de säger att de kommer göra och fortsätter att höja räntorna även under början av nästa år, är riskerna för recession extremt höga”, sade han till CNBC förra veckan.

Misstag med historiska proportioner

Han menar att Fed borde ha börjat strama åt penningpolitiken mycket tidigare men att de nu går för långt åt andra hållet. Han har fått stöd för sina åsikter från Teslas vd Elon Musk, som tweetat att Jeremy Siegel har rätt.

ANNONS
ANNONS

Liksom Mohamed El-Erian anser Jeremy Siegel att Feds misstag har historiska proportioner, han säger att de senaste två åren har Fed begått de största politiska misstagen i centralbankens 110-åriga historia.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Jobbrapport sänkte USA:s börser – spär på ränteoron [Dagens PS]