Dagens PS

Lagförslag i USA: Koppla dollarn till guld igen

Lagförslag i USA: Koppla dollarn till guld igen
Jerome Powell, ordförande i den amerikanska centralbanken, vill inte koppla dollarns värde till guld igen. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 12 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2022

Nu finns ett lagförslag i USA om att åter koppla den amerikanska dollarn till guld. Det är den republikanske politikern Alex Mooney som anser att det är enda sättet att få ordning på inflationen och USA:s ekonomiska underskott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För mer än 50 år sedan kopplar USA:s dåvarande presidenten Richard Nixon loss dollarns värde från guldet. Nu är det dags att koppla tillbaka den igen. Det anser Alex Mooney (R) som lägger lagförslaget i representanthuset.

“Guldmyntfoten skulle skydda mot Washingtons oansvariga slöseri och sättet att skapa pengar ur luften”, säger Alex Mooney i ett uttalande enligt Kitco. “Man skapar priser utifrån ekonomi och inte utifrån byråkraters instinkter.”

USA mist 97 procent köpkraft

Enligt lagförslaget har dollarn – som man kallar “Federal Reserve-sedeln” – tappat mer än 30 procent av sin köpkraft de senaste 20 åren. Mooney säger också att USA mist 97 procent av sin köpkraft sedan landet godkänner Federal Reserve Act (lagen som skapade den amerikanska centralbanken) år 1913.

Om Alex Mooneys lagförslag går igenom kommer Federal Reserve och det amerikanska finansdepartementet att vara tvungna att offentliggöra alla uppgifter som rör landets guldreserv och guldaffärer under de gångna 60 åren.

Vill skattebefria ädelmetaller

Sound Money Defense League stöttar Mooneys förslag. Organisationen arbetar för att göra handel med ädla metaller som guld och silver skattefria. Det är ett först steg till att återinföra dem som valuta.

“Dagens skuldbaserade fiat-valutasystem syftar främst till att stötta regeringen och rika finansiärer på insidan – medan Federal Reserves seriepolicy av valutaförsämring straffar småsparare och löntagare samtidigt som det underminerar ekonomin”, säger organisationens ordförande i ett uttalande enligt Kitco.

ANNONS

Powell helt emot idén

Den amerikanska centralbankens ordförande, Jerome Powell, håller definitivt inte med. Han är helt emot idén att åter knyta dollarns värde till guldet.

“Om ni ger oss i uppdrag att stabilisera guldets dollarpris så kan penningpolitik göra det, men andra saker skulle fluktuera”, säger Jerome Powell 2019. “Det är orsaken till att alla länder i världen övergav guldmyntfoten för decennier sedan.”

Läs även: Bernier: Monetär återställning måste bygga på guld 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS