Dagens PS

Högsta höjningen av hyrorna på 30 år

Hyrorna
Hyrorna höjs – men inte så mycket som de kommunala bostadsbolagen hade hoppats (Foto: Fredrik Persson/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 07 feb. 2023Publicerad: 07 feb. 2023

Nu har hyresmarknadskommittén beslutat om hur mycket hyrorna ska höjas för boende hos Stockholms kommunala bostadsbolag. Det är visserligen den högsta höjningen på 30 år – men den är ändå betydligt lägre än vad bolagen först hade önskat. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tisdagen meddelade hyresmarknadskommittén (HMK) sitt beslut om hyreshöjningarna för de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem, som tillsammans har cirka 77 000 lägenheter.

Och det är den högsta höjningen på 30 år.

Den genomsnittliga hyreshöjningen landar på 4,45 procent från och med januari 2023. För en normtrea med en tidigare hyra på 11500 kronor i månaden, innebär det cirka 500 kronor mer per månad, erfar Dagens Nyheter.

HMK tog beslutet

“Det är väsentligt lägre än de nio procenten som bostadsbolagen krävde från första början”, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, i en intervju med TV4 Nyheterna.

I november 2022 lämnade Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem hyresförhandlingarna efter att ha begärt en höjning på 8,7 procent. Därefter togs beslutet av parternas gemensamma tvistlösningsorgan, HMK, och en oberoende skiljedomare.

När HMK fattat ett beslut om hyrorna måste parterna teckna ett avtal utifrån det. Hyreshöjningarna ligger, enligt avtalet, på mellan 2,4 och 4,76 procent. Hur hög höjningen blir är beroende av faktorer som byggnadsår och om hyresgästen själv betalar för vatten och/eller värme.

“Svår förhandling”

ANNONS

Hyreshöjningarna täcker inte bostadsbolagens ökade kostnader för räntor, taxor, byggmaterial och löpande förvaltning. Trots det är man nöjd med att förhandlingarna kommit i mål.

“Det har varit en svår förhandling för båda parter. Dels skulle parterna hantera den extrema kostnadsutvecklingen och dels en ny trepartsöverenskommelse med en ny förhandlingsmodell. Vi tror att alla kommer stärkta ur förhandlingen och att vi har större förståelse för varandra inför kommande år, säger Olle Torefeldt, tf vd på Stockholmshem, till DN.

Tiotusentals hyresgäster kommer att påverkas av beskedet, erfar TV4 Nyheterna.

Missa inte:

Hyreshöjningarna de högsta på 30 år

Svenska företag varnas för hyreschock

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS