Erik Thedéen, i dag FI-chef men snart ny riksbankschef, håller inte tillbaka sin oro för en särskild utsatt sektor i dagens orostider.

ANNONS

I en intervju med Svenska Dagbladet varnar FI-chefen Erik Thedéen på nytt för sårbarheten i den kommersiella fastighetssektorn.

Ingen annan sektor i landet är så skör, anser han.

Och i synnerhet nu när räntorna stiger.

”Vi ser definitivt förhöjda risker i sektorn”, upprepar Finansinspektionens avgående generaldirektör Erik Thedéen i SvD där han varnar för allvarliga finansieringsproblem om situationen kvarstår.

Han har uppmanat fastighetsbolagen att parera genom att låna på längre sikt, låsa sina räntor och vara mer öppen med riskerna.

Det var fastighetsbolagen som utlöste 1990-talskrisen.

Erik Thedéen vill inte se en repris på det.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt uppger SvD att fastighetsbolagens skulder mer än fördubblats de senaste tio åren.

Den totala skulden i sektorn uppgår i dag, enligt tidningen, till 1 800 miljarder kronor.

En jämförelse görs med Sveriges BNP, som är på nästan 5 500 miljarder kronor.

Fastighetsbolagen har både rörliga och bundna räntor och när räntorna nu höjs kraftigt för att bekämpa inflationen återstår det att se hur dessa bolag klarar att hantera situationen.

Men SvD påminner om att det inte bara är Riksbankens väntade ”monsterhöjning” som bör oroa fastighetsbolagen då Riksbanken nu även skrotar sina stödköp av företagsobligationer efter pandemin och där merparten av obligationerna varit utgivna av fastighetsbolag.

I spåren av det kärvare läget och i en förlängning löper fastighetsbolagen även att få sänkta kreditbetyg, vilket redan skett för Castellum, Sveriges nästa största fastighetsbolag, framgår det.

Ingen expert som tidningen pratat med tror emellertid på en upprepning av 90-talskrisen då belåningen i dag inte är lika stor bland fastighetsbolagen.

ANNONS
ANNONS

Missa inte: Analys: Skräpbetyg hotar SBB – blankarna myser [Dagens PS]

Läs mer: FI-chefen: Här är största riskerna just nu [Dagens PS]

Läs även: Ingves lämnar Riksbanken – Erik Thedéen ny chef [Dagens PS]

Läs också: Fastighetstopparnas börssmäll: 10 miljarder [Dagens PS]

Läs vidare: SBB:s Ilija Batljan största strykpojken i kreditoron [Dagens PS]