Enligt Bloomberg har Ilija Batljans fastighetsbolag SBB skulder på närmare 5,4 miljarder kronor som förfaller nästa år – aktien är näst mest blankad i Europa!

ANNONS

Utöver ovan nämnda skulder (cirka 500 miljoner dollar) har det hårt nedtryckta fastighetsbolaget, enligt Bloomberg, 1 miljard dollar (10,72 miljarder kronor) i obligationer och lån som förfaller 2024.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB med säte i Stockholm brottas med stora skuldproblem som en del menar är oöverstigliga, konstaterar nyhetsbyrån.

Och trots att aktien i år uppges ha rasat med tre fjärdedelar i värde positionerar sig investerare för att situationen kan bli ännu värre.

Bloomberg konstaterar att SBB är den näst mest blankade aktien i Europa (!) med hänvisning till en sammanställning av S&P Global Market Intelligence.

De korta positionerna utgör hela 35 procent av bolagets free float, det vill säga utestående aktier som är tillgängliga för handel på Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Bakgrunden till att det blivit så här är fallande fastighetsvärden och refinansieringsproblem – det ”utgör en nedgraderingsrisk” för SBB, är slutsatsen.

”Det Stockholmsbaserade bolaget är positionerat som kanariefågeln i kolgruvan för Europas myllrande fastighetsmarknad”, skriver Bloomberg och menar att SBB under högkonjunkturen drog på sig alltför stora skulder för att bygga sin fastighetsportfölj.

Men i dag faller som bekant bostadspriserna. I ett värstascenario talas det om väntade prisfall på upp till 20 procent, och enligt Bloomberg sker det ”i en av världens bubbligaste fastighetsmarknader”.

SBB har inte velat kommentera uppgifterna men enligt analysen ökar pressen på Ilija Batljans fastighetsbolag och risken finns att bolaget tvingas till panikförsäljning för att försvara sitt kreditbetyg, är bedömningen.

SBB är snubblande nära att få skräpbetyg av kreditvärderingsinstituten Standard & Poor’s och Fitch Ratings, skriver Bloomberg vidare och berättar att det svårt skuldtyngda fastighetsbolaget bara är ett snäpp från det.

Om det blir en nedgradering till kreditbetyget skräp kan det vara ”förödande” för SBB, är kontentan.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt slår bedömare fast att det är oundvikligt och bara en tidsfråga innan SBB får skräpbetyg.

SBB meddelade i går, torsdag, att nästa åtgärd blir att sälja fastigheter till ett värde av omkring 9 miljarder kronor (841 miljoner dollar) till en okänd institutionell investerare.

Läs mer om det här: SBB säljer fastighetsportfölj för 9 miljarder kronor 

Missa inte: SBB:s Ilija Batljan största strykpojken i kreditoron [Dagens PS]