JPMorgans expert Marko Kolanovic ger rådet att sälja en del aktier. Placera pengarna från försäljningen i råvaror i stället. Men ta inte i för mycket – lagom är bäst.

ANNONS

Råd från en expert i en nervös tid med hotande lågkonjunktur är alltid uppskattat. JPMorgans analytiker Marko Kolanovic tycker att det är dags att trimma aktieinnehavet och i stället placera pengarna i råvaror.

Aktier upp – råvaror ned

Kolanovics uttalande till Bloomberg kommer efter en överraskande stark rapport från arbetsmarknaden i USA, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. S&P 500-index är upp 13 procent från lägstanoteringen i juni.

Å andra sidan rapporterar Bloomberg att priserna på råvaror sjunkit under samma period. Att flytta tillgångar från aktier till råvaror är alltså enligt Kolanovic en god idé. Det betyder inte att analytikern väntar sig att aktierna rasar. Tvärtom ser det ut som om det kan bli ett bra slut på året för aktiemarknaden.

Skiftar riskkapital

Det är bara det att prisraset på råvarumarknaden ger en bra möjlighet till vinst för dem som vågar hoppa på tåget. Det är ett fönster för risk-on-investerare att flytta tillgångar.

”Med råvaror som släpar efter andra riskinvesteringar skiftar vi en del av vårt riskkapital från aktier till råvaror”, säger Marko Kolanovic till Bloomberg.

Expert: Trimma aktier, köp mer råvaror i stället
JPMorgan flyttar en del riskkapital från aktier till råvaror. Bild: JPMorgan

Expert förvånar – känd som aktieinriktad

Marko Kolanovic är känd som en aktieinriktad strategiker, och har under året ständigt uppmanat till köp av aktier. Hans inställning har sett skakig ut – fram till nyligen.

I april råder hans team investerarna att dra åt sig öronen efter aktiemarknadens återhämtning. Under tiden som följer rasar S&P500. I maj säger Kolanovic att han tror att botten snart är nått. Den kommer inte förrän i mitten av juni, skriver Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Nu sticker alltså strategen ut hakan, och frångår sin aktier-först-inriktning.

Läs även: Recessionsskräcken tycks avta i USA [Dagens PS]

Läs även: Ekonomiexperter har oftast fel i sina prognoser [Dagens PS]