Så ser evighetsportföljen ut och som ökar i värde även när hela börshavet stormar – du kan lata dig i hängmattan och bli rik ändå.

ANNONS

Sajten Money Crasher, som består av ett team finansiella experter, berättar om investerargurun Harry Browns evighetsportfölj.

Browne, som blev 72 år – han dog i mars 2006 – var en inflytelserik amerikansk författare, politiker och investeringsrådgivare.

Han utvecklade en börsstrategi som ska skydda investeraren vid volatilitet, horisonten är långsiktig och diversifieringen tung. Den innehåller fyra nyckeltillgångar: amerikanska aktier, långfristiga obligationer, kontanter och guld.

Portföljen uppges vara motståndskraftig i dåliga ekonomiska tider, den är inställd med en lagom mix av riskexponering.

Lata dig i hängmattan och bli rik

Och den som stuvar sin portfölj efter konceptet kan kosta på sig att vara lat – varför inte slappa i hängmattan medan pengarna växer?

ANNONS
ANNONS

Det krävs endast ”lite arbete av investeraren” som positionerat sig med den så kallade evighetsportföljen, som uppges innehålla en jämn fördelning av investeringsfonder som står pall ”i varje konjunkturcykel”.

Fördelarna med taktiken är säkerheten som erbjuds, samt att avkastningen är rimlig och att portföljen är lätt att hantera till en låg kostnad, skriver proffsen på Money Crasher.

När det gäller nackdelarna nämns riskerna med kontanter, guldallokeringen och att du får finna dig i att få stryk av marknaden.

För er är portföljen idealisk

”Den totala avkastningen på portföljen är i genomsnitt cirka 7 procent per år. Den årliga avkastningen är dock ganska lite lägre än de 10 procent investerare letar efter på bredare marknader”, heter det.

Portföljen passar inte alla, men väldigt många. Exempelvis pensionärer och de som närmar sig pension, men även riskvilliga investerare och unga investerare, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Det går också att lägga till en hävstång till evighetsportföljen, vilket vissa investerare gör, det viktiga är emellertid balansen i portföljen, enligt experterna.

På nästan 50 år, sedan 1973, har evighetsportföljen bara backat under fem år och då i snitt med marginella 3 procent.

Läs även: Fonden sålde innehavet i Saab precis innan aktien rusade [Dagens PS]