4,9 procent – eurozonens inflation är nu den högsta sedan euron infördes. Det är högre än alla analytikers förväntningar, skriver Bloomberg.

ANNONS

Pressen ökar nu på Europeiska centralbanken inför mötet den 16 december där de väntas avsluta de stimulanser som banken satt in för återhämtningen från covid-19-pandemin.

Detta efter att konsumentpriserna ökat med 4,9 procent i november räknat på årsbasis – vilket är högre än alla analytikers förväntningar i en Bloomberg-undersökning hos ekonomer, där medianen låg på 4,5 procent. Kärninflationen, som är rensat på volatila mat- och energipriser, når också nya rekordnivåer.

Det är den högsta inflationssiffran sedan euron infördes 1 januari 1999. ECB-tjänstemännen har fördubblat ansträngningarna de senaste dagarna för att försäkra medborgarna att de står inför en press på levnadskostnaderna som inte kommer att bestå, skriver Bloomberg. Tidigare i veckan sa ordförande Christine Lagarde att ECB är ”nästan säkra” på att eurozonens inflation är övergående, vilket Dagens PS rapporterade om.

Men hård press väntas från bland annat Tyskland, som väntas vilja skynda på processen med avtrappningen efter att landet haft en inflation på 5,2 procent i november, med stigande inflation för femte månaden i rad.

Bakom den stigande siffran ligger rusande energipriser och flaskhalsproblem för Europas största ekonomi, skriver TT (Länk till DN). 

ANNONS
ANNONS

Läs även: ECB får stöd för talet om övergående inflation [Dagens PS]

Läs även: ECB: ”Nästan säkra” på att inflationen är övergående [Dagens PS]