Fenomenen bakom inflationen är övergående – det är Europeiska centralbanken, ECB, ”nästan säkra” på. 

ANNONS

Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde säger enligt Reuters till den italienska tv-kanalen Rai 3 att inflationen är knuten till tillfälliga fenomen, och att ECB är ”nästan säkra på att dessa fenomen kommer att försvinna”.

Som Dagens PS tidigare rapporterat skenar inflationen i eurozonen, och ser i november ut att bli den högsta nivån hittills. ECB släpper siffrorna över konsumentpriserna i Europa på tisdag. Analytiker förväntar sig att de varit mellan 4,3 och 4,5 procent högre i november i år än under samma månad förra året.

Christine Lagarde diskuterade också coronapandemin och det nya hotet från omicron-varianten som nu sprider sig över Europa. med Rai 3.

”Det finns en uppenbar oro för den ekonomiska återhämtningen [i euroområdet] 2022, men jag tror att vi har lärt oss mycket. V vet nu vår fiende och vilka åtgärder vi ska vidta. Vi är alla bättre rustade att reagera på en risk av en femte våg eller Omicron-varianten”, säger Christine Lagarde till den italienska tv-kanalen.

”Krisen lärde oss att detta virus inte känner några gränser. Därför kommer vi inte att skyddas förrän vi alla är vaccinerade.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: ECB får stöd för talet om övergående inflation [Dagens PS]