I november kan inflationen i euroområdet ha toppat och därför är förväntan hos många bedömare att ECB inte höjer styrräntan nästa år.

ANNONS

The Wall Street Journal skriver om den senaste tidens skenande inflation som överraskat ekonomer och beslutsfattare i både USA och Europa.

I november talar mycket för att inflationen nådde en rekordnivå i euroområdet, och att inflationen nu toppat.

Därför tror bedömare att Europeiska centralbanken, ECB, inte höjer styrräntan nästa år.

I likhet med ECB anser många experter att inflationen i euroområdet är övergående och kommer att sjunka ”betydligt” i början av 2022, skriver WSJ och konstaterar att UBS, Morgan Stanley, BNP Paribas och Oxford Economics delar den Europeiska centralbankens åsikt om att inflationen blir kortvarig.

UBS: ECB agerar ”korrekt”

”Det är mycket press på centralbankerna”, säger Reinhard Cluse, ekonom på UBS, till CNBC.

Men ECB kommer inte höja styrräntan och det är ett agerande som UBS anser är ”korrekt”, förklarar Cluse.

När EU:s statistikbyrå på tisdag släpper nya siffror över konsumentpriserna i Europa väntas dessa ha varit mellan 4,3 och 4,5 procent högre i november i år än under samma månad förra året, uppger WSJ.

ANNONS
ANNONS

”Det skulle innebära den snabbaste årliga prisökningen sedan rekorden började 1997. Under dessa 24 år har inflationstakten bara överstigit 4 procent på två månader, den första av dem är juli 2008 och den andra oktober i år”, fortsätter tidningen.

Vissa bedömare anser att ECB medvetet tolererar en inflationsuppgång, utan att höja räntan, för att hålla prisökningarna på målnivån kring 2 procent på medellång sikt.

Luigi Speranza, chefsekonom på BNP Paribas, menar att det handlar om att upprätthålla prispressen ”på ett mer hållbart sätt”.