Företag i EU kan fortsätta köpa gas från Ryssland och betala med rubel, utan att det bryter mot sanktionerna, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Enligt EU kan företagen som köper rysk gas fortsätta med det och göra sina betalningar i euro och dollar, men även i rubel.

Det är inget brott mot sanktionerna, enligt EU:s nya riktlinjer, framgår det.

Företag är heller inte förhindrade att öppna ett konto i ryska Gazprombank för att energiförsörjningen ska hållas flytande.

Rysslands president Putin kräver att gashandeln sker i rubel för att vara komplett.

Polens premiärminister: ”Besviken på EU”

Bland annat uppger Bloomberg med hänvisning till initierade personer att italienska energijätten Eni SpA är i färd med att senast onsdag öppna konton i rubel och euro för att kunna göra sina betalningar för den här månaden och undvika att gasförsörjningen riskeras.

Även andra stora gasbolag i både Tyskland och Österrike har enligt Bloomberg uttalat att man förutsätter att gasaffärerna med Ryssland kan fortlöpa.

Från Polen angriper nu EU för att betalningar i rubel inte stoppas.

ANNONS
ANNONS

”Jag är besviken över att se att den Europeiska unionen ge sitt samtycke till att betala för gas i rubel”, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i sin kritik mot EU:s mjukare linje i frågan.

”Polen kommer att hålla sig till reglerna och inte att ge efter för Putins utpressning”, understryker Mateusz Morawiecki.

Ryssland stängde av gaskranen till Polen i slutet av april. Läs mer om det här.