Det ser ut som att EU stryper rysk olja vid årsslutet, det uppger EU-diplomater efter nya samtal under helgen. 

ANNONS

Efter nya samtal mellan EU-kommissionen och EU:s medlemsländer i helgen står det klart att det lutar mot ett importstopp av rysk olja vid årsslutet, uppger Reuters.

Oljan är inkluderat i det sjätte sanktionspaketet från EU som även riktar in sig på ryska- och belarusiska banker samt fler individer och företag.

EU stryper rysk olja

EU:s energiministrar kommer även träffas i Bryssel under måndagen för att diskutera frågan vidare. EU-diplomaterna uppgav i helgen att vissa EU-länder kan strypa rysk olja före slutet av 2022, medan de sydligare medlemmarna är oroliga över vad det kan göra med oljepriset.

Samtidigt har Ryssland stängt av gastillförseln till länder som Polen och Bulgarien och andra kan stå på tur. Det kan i sin tur leda till ransonering och ännu högre inflation vilket kan utlösa en lågkonjunktur.

Tyskland vill säkra alternativ

Tyskland, som är en av de största köparna av rysk olja, verkar vara villiga att gå med på att strypa importerna i slutet av 2022. Jörg Kukie som är rådgivare till förbundskansler Olaf Scholz uppger att Tyskland stöder ett EU-förbud mot rysk oljeimport men behöver några månader för att säkra andra alternativ.

”Vi ber om en övervägd avvecklingsperiod. Vi vill sluta köpa rysk olja, men vi behöver lite tid för att se till att vi kan få in andra oljekällor i vårt land.”

ANNONS
ANNONS

Tyskland vill att raffinaderiet i Schwedt, i nordöstra Tyskland, som drivs av det ryska statliga oljebolaget Rosneft, ska förses med icke-rysk olja som transporteras av tankfartyg till Rostock vid Östersjön. Men då måste först hamnen i Rostock fördjupas och rörledningen förbättras som länkar den till Schwedt.

Läs även: Gaspriserna rusar efter rysk vedergällning [Dagens PS]