Dagens PS

EU-smockan mot Meta – ger miljardböter

Meta EEU
EU stramar åt reglerna för Meta. På bilden Metas vd Mark Zuckerberg. (Foto: Jacquelyn Martin/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 nov. 2023Publicerad: 02 nov. 2023

EU utvidgar nu ett norskt förbud mot riktad reklam på Facebook och Instagram till att omfatta alla 30 länder inom EU och EES.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EDPB, European Data Protection Board, är den europeiska datatillsynsmyndigheten.

De har nu gått med på att utvidga ett förbud från Norge mot riktad reklam på Facebook och Instagram till att omfatta alla 30 länder inom EU, och det europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES.

Förbudet är ett svårt bakslag för Meta, som äger de två sociala medier-tjänsterna, och nu riskerar att få böta upp till 4 procent av sin globala omsättning.

Permanent förbud

Beslutet från EDPB innehåller en instruktion till Irlands datatillsynsmyndighet att införa ett permanent förbud mot Metas användning av så kallad beteendebaserad reklam inom två veckor, skriver Reuters.

Meta har sitt europeiska huvudkontor på Irland.

“Den 27 oktober antog EDPB ett brådskande bindande beslut … att införa ett förbud mot behandling av personuppgifter för beteendebaserad reklam på den rättsliga grunden för kontrakt och berättigade intressen i hela Europeiska ekonomiska samarbetsområdet”, heter det på EDPB.

ANNONS

Senaste nytt

Norska dagsböter

ANNONS

Sedan den 7 augusti har Meta varit utsatt för dagsböter i Norge på 1 miljon norska kronor för att man kränker användarnas integritet genom att använda deras data.

Meta säger i ett uttalande att man redan är på väg att skapa en prenumerationsmodell för att uppfylla de krav som ställs.

“EDPB-medlemmar har varit medvetna om den här planen i flera veckor och vi var redan fullt engagerade med dem för att komma fram till ett tillfredsställande resultat för alla parter”, säger en talesperson för företaget, som menar att EDPB-beslutet är ”orättvist” och ”ignorant”.

Tyngre smäll

Tidsintervallet för de norska böterna löper till och med den 3 november, men när det nu lyfts till europeisk nivå riskerar Meta tyngre smällar, säger Tobias Judin, chef för norska Datatilsynets internationella gren, till Reuters.

“Eftersom vi nu kommer att få ett permanent förbud, skulle bristande efterlevnad av det EU/EES-omfattande förbudet i sig vara ett brott mot GDPR, som kan sanktioneras med upp till 4 procent av den globala omsättningen”, påpekar Judin.

Relaterad läsning:

Nya EU-regler för porrsidor och riktad reklam – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS