Dagens PS

Nya EU-regler för porrsidor och riktad reklam

EU begränsar för techbolag
En kommitté i EU-parlamentet fattade i måndags beslut om förslag på nya regler som kan medföra begränsningar på nätet. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 14 dec. 2021Publicerad: 14 dec. 2021

En kommitté i EU-parlamentet fattade i måndags beslut om förslag på nya regler som kan medföra stora begränsningar i hur techjättarna hanterar content. Man riktar bland annat in sig på porrsidor och deras verksamhet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en artikel på Bloomberg kan vi ta del av en kortfattad sammanfattning av ett nytt lagförslag som berör hur företag får bete sig på nätet. Förslaget skulle bland annat innebära att riktad reklam till minderåriga och så kallade “dark patterns”, alltså påstridiga försök att få användare att godkänna spårning av deras internetanvändning kan begränsas. Ett annat påbud kan tvinga porrsidor att registrera användarna som laddar upp material.

Det hela skulle lägga till begränsningar till den befintliga och omtalade lagstiftningen i form av Digital Services Act. Det togs fram av kommissionen redan förra året och möjliggör nedtagning av illegalt innehåll från nätet och gör information om algoritmer tillgängligt för forskare. Visselblåsaren Frances Haugen berättade i Europaparlamentet att Digital Service Act skulle kunna bli en ny “global guldstandard” för att hålla techjättarna ansvariga för sitt agerande.

Digital Services Act och Digital Market Act begränsar techjättarnas verksamhet i EU. Lagstiftningen reglerar hur de största plattformarna får agera och har kommit till då utvecklingen för dessa aktörer har varit explosionsartad och lagstiftningen har inte hängt med. Begränsningarna ska stärka medborgarnas rättigheter och skydda användarna.

Reglerna skulle kunna träda i kraft redan 2023, men står inför svåra förhandlingar i nästa år med unionens medlemsländer och kommissionen som kan orsaka förseningar. Måndagens förslag behöver fortfarande få genomslag i hela EU-apparaten innan den vinner laga kraft och både kommissionen och medlemsländerna föreslår mindre begränsande regler för såväl direktreklam som porrsidor.

Läs mer: EU Lawmakers Take Major Step to Curb Tracking, Monitor Porn

Läs mer: EU om Digital Service Act

Läs även: Saudiearabien: Ignorera läskiga meddelanden om olja

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS