Dagens PS

EU föreslår indraget stöd till Ungern

EU föreslår indraget stöd till Ungern. Rysslands president Vladimir Putin, till vänster, och Ungerns premiärminister Victor Orbán, till höger, har sedan kriget i Ukraina stärkt banden mellan sina länder, men orsaken till att EU vill dra in stödet till Ungern är landets korruption
EU föreslår indraget stöd till Ungern. Rysslands president Vladimir Putin, till vänster, och Ungerns premiärminister Victor Orbán, till höger, har sedan kriget i Ukraina stärkt banden mellan sina länder, men orsaken till att EU vill dra in stödet till Ungern är landets korruption. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 sep. 2022Publicerad: 19 sep. 2022

I över ett decennium har EU, utan framgång, försökt få Ungern att hålla sig till de demokratiska värderingar som råder i unionen, i går ändrade EU taktik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På söndagen rekommenderade EU-kommissionen att dra in cirka 7,5 miljarder euro, nästan 81 miljarder kronor, i stöd till Ungern, om landet inte vidtar åtgärder för att stävja korruption och bedrägeri, det rapporterar Bloomberg.

Att de ekonomiska påföljderna kommer mitt under Rysslands krig mot Ukraina är en slump, men kriget har satt Ungerns premiärminister Viktor Orbáns relation med Rysslands president Vladimir Putin i ett nytt ljus.

Ungern har stärkt banden till Ryssland

Europa står inför en vinter med energibrist och medan de flesta av EU:s medlemsländer har varit engagerade i kampen att säkra alternativ gasförsörjning har Viktor Orbán fördjupat Ungerns band till Ryssland och, för att säkra ökad gasimport från Ryssland, utnyttjat de undantag Vladimir Putin krävt från EU:s sanktioner.

Ungern har några av de billigaste bensinpriserna i Europa tack vare ett pristak som huvudsakligen är möjligt på grund av lågprisimport från Ryssland då Ungerns oljeledning från Ryssland är undantagen från EU:s sanktioner, något som stärker Viktor Orbáns populäritet.

Fundamental svaghet i EU:s struktur

“Ungerns pro-Putin ställning efter den ryska invasionen av Ukraina har gjort det uppenbart för EU:s politiska klass att Orbán inte bara är ett hot mot den ungerska demokratin utan mot EU:s förmåga att svara på detta krig”, skrev Jacek Kucharczyk, ordförande för tankesmedjan Institute of Public Affairs i Carnegie Europe förra veckan, enligt Bloomberg.

Rysslands uppgörelse med Ungern visar på en fundamental svaghet i EU:s struktur. I och med att EU:s 27 medlemsländer vart och ett har ett veto mot unionens viktigaste beslut kan rivaliserande makter som Ryssland, Kina eller ibland även USA, driva en kil mellan medlemsländer genom att erbjuda privilegier till vissa länder.

ANNONS

I den tidiga handeln på måndagen sjönk den ungerska forinten med 0,2 procent mot euron. I år har forinten sjuknit med 9 procent mot euron.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: EU: “Ungern inte längre en demokrati”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS