Dagens PS

EU: "Ungern inte längre en demokrati"

Ungern
Ungerns Premiärminister Viktor Orban kan få det hett om öronen om EU:s övriga medlemsländer bifaller EU-parlamentets förslag. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 16 sep. 2022Publicerad: 16 sep. 2022

Ungern kan inte längre betraktas som en fullständig demokrati. Det fastslår EU-parlamentet i en ny rapport, skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under torsdagen som EU-parlamentet i en färsk rapport skrev att Ungern under ledning av premiärminister Viktor Orban blivit en så kallad “valautokrati”.

“Sammantaget uttrycker beklagande att avsaknaden av beslutsamma EU-åtgärder har bidragit till ett sammanbrott av demokratin, rättsstatsprincipen och grundläggande rättigheter i Ungern, och förvandlat ett av dess medlemsländer till en hybridregim av valautokrati”, står det i rapporten.

Faktorer som enligt rapporten gör att “Ungern inte längre är en demokrati”.

Inga EU-medel till Ungern

Ett konstaterande som enligt EU ger upphov till oro för hur landets valsystem fungerar. Icke-demokratier drabbar även redan hårt utsatta grupper och etniska minoriteter, som till exempel HBTTIQ-personer och försvarare av människorätten, enligt rapporten.

Av det skälet uppmanar EU-parlamentet nu till handling i form av sanktioner. Bland annat genom att frysa Ungerns EU-medel.

Så är det inte heller första gången Ungern och dess premiärminister hamnar i konflikt. Sedan landet gick med i EU 2004 har Orbans hårdföra och odemokratiska metoder varit uppe för diskussion ett antal gånger. Särskilt vad gäller människorättsliga frågor. Något som återkommande tillbakavisats av Orban.

Nu återstår det att se hur EU-parlamentets rapport tas emot. Övriga medlemsländer har tre månader på sig att fatta beslut kring kommissionens rekommendation. Skulle de godkänna förslaget om minskade medel kan det komma att äventyra så mycket som en en tiondel av Ungerns BNP, erfar CNN.

ANNONS

Läs även: Putin dissade fredsavtal – valde krig i stället

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS