Dubai vill bli ett globalt nav, och satsar nu enorma pengar för att nå målet. Drygt 82 000 miljarder kronor ska ge Dubai en turboboost mot toppen av listan över världens ekonomier.

ANNONS

Dubai har en plan. Den nya ekonomiska planen innebär att enorma summor satsas på att placera emiratet högt uppe på världslistan när det gäller handel och utländska investeringar och ge det en plats på världskartan som ekonomiskt nav.

Utländska investerare

”Över 300 000 globala investerare hjälper till att bygga Dubai till den snabbast växande globala staden”, skriver Dubais regent, schejk Mohammed bin Rashad al Maktoum, på Twitter enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Schejken redogör för 100 framtidsprojekt som ligger inom tiden för den ekonomiska tioårsplanen.

Mål: Fördubbla ekonomin

Bland annat ska utlandshandeln ökas, de utländska direktinvesteringarna i landet fördubblas, och statens utgifter öka från de senaste tio årens 512 miljarder dirham (knappt 1 468 miljarder kronor) till 700 miljarder dirham (drygt 2 000 miljarder kronor) över de kommande tio åren.

Dubais mål är att fördubbla ekonomi, och att bli ”en av de tre största ekonomiska städerna i världen” enligt schejkens tweet uppger CNBC.

Ambitiöst, men inte omöjligt

Målen är högt uppsatta – men inte omöjliga enligt experter.

”Det är ambitiöst, men det finns ingen anledning att tvivla på målen om man ser till Dubais ekonomiska historia och de reformer man genomfört”, säger Tarek Fadlallah, vd för Mellanöstern på Nomura Asset Management till CNBC.

Närliggande Saudiarabien satsar också tusentals miljarder på ekonomin, men siktar in sig på närliggande marknader och inte den globala finanssektorn enligt Karin Jetha, chefsinvesterare på Dubai-baserade Longdean Capital.

ANNONS
ANNONS

”Siffrorna låter ambitiösa men Dubai har aldrig saknat ambition”, säger Jetha enligt CNBC. ”När grannländer som Saudiarabien öppnar upp och satsar på att fånga upp mer regional affärsverksamhet sätter Dubai siktet högre och vill bli ett globalt nav.”

Läs även: Dubai tar bort alkoholskatt – ska locka turister [Dagens PS]

Läs även: Här stiger och faller priserna på lyxfastigeter mest [Dagens PS]