Dollarkursen ljuger. Det är budskapet från Michael Burry, känd från The Big Short. Det gäller att titta på vad man får för sina dollar, och det blir mindre och mindre för varje dag. 

ANNONS

Dollarkursen stärks mot till exempel yen och euro, men det betyder ingenting, enligt Michael Burry, en av investerarna som blev kända genom boken (och senare filmen) The Big Short av Michael Lewis.

Inflationen urholkar värdet

I en tweet varnar han för att dollarns värde urholkas för varje dag på grund av inflationen. Han säger att dollarn bara ser stark ut relativt sett. I verkligheten äter inflationen upp värdet, och de vanliga konsumenterna får mindre och mindre för sina pengar eftersom priserna går upp.

Dollarkursen högst på 20 år

Dollarn nådde sin högsta kurs på 20 år i maj. När marknaden är skakig lutar den sig gärna mot dollarn, och investerarna räknar med att Fed kommer att fortsätta höja styrräntan för att försöka få bukt med inflationen, skriver Business Insider. Inflationen i USA är nu den högsta på 40 år.

Michael Burry varnade redan i april 2020 för att pandemin kunder elda på inflationen. Tidigare i år varnade han också för att de ökande kostnaderna kommer att minska företagens vinstmarginaler, och att det i förlängningen gör att företagen tappar i värde.

”Alla kraschers moder”

Burry är inte den ende toppinvesterare som höjer ett varnande finger. Warren Buffet sa nyligen att inflation ”svindlar den människa som har sina pengar under madrassen”, enligt Business Insider.

ANNONS
ANNONS
Dollarkursen ljuger – inflationen äter upp värdet
91-årige Warren Buffett är en av få vinnare på börsen. Foto: TT

Michael Burry har kritiserat finansmarknaden under pandemin. Bland annat sa han förra sommaren att det handlade om den ”största spekulationsbubblan någonsin alla kategorier”. Han varnade också ägarna till meme-aktier och kryptovalutor att de var på väg mot ”alla kraschers moder.”

Läs även: Därför är Warren Buffet en av få börsvinnare [Dagens PS]

Läs även: Inflationen ska bekämpas till varje pris [Dagens PS]