Dagens PS

Därför är Warren Buffett en av få börsvinnare

Warren Buffett
Warren Buffett är en av få rika börsvinnare. Han sitter med flera ess i rockärmen som ger honom trumf på hand. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Wall Street-nestorn Warren Buffett ändrar inte sin envetna investeringsfilosofi och just därför är han en av få vinnare på en turbulent börs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Bloombergs rikemanslista är Warren Buffett – i skrivande stund femma på listan – en av två av världens tio rikaste människor (den andra är Gautam Adani, en indisk infrastrukturmagnat på plats nummer 8) som fått se nettovärdet på aktieportföljen stiga sedan januari i år.

Resten av de rikaste personerna i världstoppen har fått se många miljarder i dollar gå upp i rök på bara några månader på en extremt volatil börs.

I fredags när The Street uppmärksammade detta var Warren Buffett god för ungefär 112 miljarder dollar (det är han fortfarande) och då hade han lagt till ytterligare 2,62 miljarder dollar till sin förmögenhet tack vare sin ihärdiga investeringsstrategi.

Professor: Buffett gillar “osexiga företag”

Den går i korthet ut på att investera i stabila kvalitetsbolag, “osexiga företag” som Robert Johnson, finansprofessor vid Creighton-universitetet, uttrycker det i The Street-artikeln.

“Företag som är mer värdeorienterade företag kan sjunka i värde någon gång, men de kommer att hålla sitt värde bättre än mycket spekulativa”, konstaterar finansprofessor Johnson apropå Buffetts kanske lite trista börstaktik.

De flesta dollarmiljardärer tar ut svängarna mer och det innebär per automatik högre risk.

Det har också stått dem dyrt i en tid när aktiemarknaden skakat och emellanåt i år rasat till historiska låga nivåer.

ANNONS

Exempelvis har USA:s breda börsindex S&P 500 haft sin sämsta start i år sedan 1970, som Dagens PS berättat i en annan artikel med hänvisning till CNBC.

Endast 24 av världens 100 rikaste personer kunde i torsdags, den 12 maj, glädjas åt att deras nettoförmögenheter ökat i år.

Resten är förlorare.

ANNONS

Senaste nytt

Oljebolag lockar just nu Berkshire Hathaway

Buffett satsar sin vana trogen på säkra kort. Under årets första kvartal investerade konglomeratet Berkshire Hathaway, där Warren Buffett är huvudägare och vd, runt 41 miljarder dollar i oljejätten Chevron, vilket Dagens PS tidigare uppmärksammat.

Chevron är nu Berkshire Hathaways fjärde största innehav.

Även oljeproducenten Occidental Petroleum, OXY, åtnjuter förtroendet.

Där har Buffetts investmentbolag stoppat in 7 miljarder dollar under Q1.

ANNONS

Enligt artikeln har OXY-aktien rusat med över 155 procent senaste året medan Chevron gått upp 43,7 procent under senaste sex månaderna.

I den 91-årige börssenioren Warren Buffetts portfölj finns en myriad av aktier i företag verksamma inom exempelvis infrastruktur, försäkringar, verktyg, teknik och även Coca-Cola och Kraft Heinz.

Flera positioner finns även i banker, även om investmentbolaget också sålt av en del bankaktier.

Missa inte: Frestande att ta rygg på Warren Buffett – gör tvärt om

Läs även: HP rusar i USA på Warren Buffett-räd

Läs också: Warren Buffett bakom jätteaffär i USA

Läs vidare: Warren Buffett – Apple utgör hälften av Berkshire Hathaways aktier

Läs också: Warren Buffett tjänar miljarder på Apples värdering

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS