I går kom Feds besked om 75 punkters räntehöjning. Den sammanfaller med presentationen av en stor mängd delårsrapporter. Samtidigt kommer USA snart att redovisa sin BNP och sysselsättning. Analytiker tror på en volatil period och manar till försiktighet.

ANNONS

Företag i USA och Europa med ett sammanlagt värde på mer än 9 400 miljarder dollar kommer att rapportera sina resultat och prognoser i slutet av juli, skriver Blomberg. Samtidigt är oron över inflationsläget och tillväxten stor just nu.

Federal Reserve har precis meddelat att räntan höjs med 75 punkter. Det är en svår uppgift för marknadsanalytikerna att komma med prognoser när en så stor mängd makroekonomiska data sammanfaller.

Victoria Scholar, investeringschef på Interactive Investor i London, säger till Bloomberg att veckan blir hektisk.

Börsvärdena har sedan en tid tillbaka punkterats och på Standard &Poors 500-index väntas björnmarknad. I Europa har kurserna rusat på en del av aktierna i juli. Stoxx Europe 600-index gick upp med 4,7 procent i juli månad. Det kan innebära att rapporterna blir en besvikelse om bolagen – som förväntat ­– rapporterar svagare siffror än investerarna trott.

Jättar flaggar för vinst – men ta hänsyn till Fed

Under torsdagen kommer 55 bolag med ett sammanlagt marknadsvärde på 6 800 miljarder dollar att redovisa sina resultat. Däribland stora techjättar som Amazon, Apple och Intel. I Europa är det 80 bolag värda 2 600 miljarder dollar som redovisar, bland annat Nestlé och Shell.

Bolag som har utfärdat vinstvarning är bland annat Adidas, Microsoft och Spotify.

Aktiekurserna blir sannolikt volatila i samband med att redovisningarna kommer in i slutet av veckan. Dessutom kommer marknadsanalytiker att ta hänsyn till Federal Reserves höjningar och till ytterligare en rapport: USA redovisar nämligen sin BNP och sysselsättning för andra kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Laura Cooper, senior investeringsstrateg för iShares EMEA på BlackRock International, manar till försiktighet, skriver Bloomberg.

Läs också:

Fed-chefen utlösta rally på Wall Street [Dagens PS]
Amerikanska företag hotade av dyr dollar [Dagens PS]