Sedan kriget i Ukraina började har drönare både för militärt försvar och för spaning spelat en viktig roll i landets försvar mot Ryssland.

ANNONS

Drönare har använts av Ukraina sedan Rysslands invasion började, de har både använts som militärt försvar och för kameraövervakning. Men möjligheten att använda tunga kommersiella drönare för leverans av förnödenheter till områden som stängts in av ryska styrkor saknas, det skriver Fortune.

Livsmedel, bränsle, medicinsk försörjning och ammunition till trupper och till civila som är belägrade är avgörande för framgången i alla krig. I Ukraina är fortfarande mer än 100 000 människor fast i områden som är dominerade av ryska styrkor. Att kunna leverera förnödenheter till dem är nödvändigt.

Riskabelt med leveranser

I många områden i Ukraina är det extremt riskabelt eller omöjligt att leverera förnödenheter via vägar, järnvägar eller med traditionella flygtransporter. Volontärer riskerar dagligen sina liv när de levererar nödvändig proviant till ukrainska frontstyrkor eller till civila i belägrade områden.

Ryska styrkor skjuter ned allt de ser i luften, det vet vi, skriver Fortune, men genom att införa mer civil och kommersiell teknik i stället för att bara fokusera på militära system kan fler och mer svårfångade försörjningslinjer skapas.

Kan förbättra försörjningen

En arme av drönare från ett flertal tillverkare kan ta last från 20 till 500 kilo och leverera förnödenheter till olika delar av Ukraina. Fortune skriver att med ett stort antal drönare som flyger i koordinerade nätverk skulle en nästan outtömlig tillgång på allt det som styrkor vid fronten och civila kan behöva kunna levereras, utan att människoliv riskeras.

Det skulle vara möjligt att avsevärt förbättra försörjningen till fronten och till områden som domineras av Ryssland om man flyger på natten och använder specialteknik som tillåter flygningar där Global Navigation Satellite Systems, GNSS, inte fungerar, det skriver Fortune.

Kan användas på många sätt

Ukrainska förfrågningar om drönare fokuserar av förståeliga skäl på militärklassade offensiva system samt på små kinesiska kamerasystem. I önskan att förse Ukraina med det som efterfrågas verkar ingen överväga alternativa metoder för att vända utvecklingen, drönare kan användas på många sätt, skriver Fortune.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ukrainas effektiva vapen mot Ryssland: Lera [Dagens PS]