När Ryssland invaderade Ukraina verkar deras militära ledning ha glömt att räkna med ett effektivt vapen – ”Rasputitsa”, lera på vägarna. 

ANNONS

Två gånger per år – under våren när vinterfrosten släpper och under den regniga hösten – blir de icke asfalterade vägarna i Ukraina, Belarus och västra Ryssland mer eller mindre omöjliga att använda då de blir till lera.

De hårda väderförhållandena har stoppat invaderande arméer förr, Karl XII av Sverige, Frankrikes kejsare Napoleon Bonaparte och den tyska nazi-führern Adolf Hitler har alla fått se sina förhoppningar om seger mot Ryssland grusats av vädret.

Lera stoppade framfart i norr

Nu är läget omvänt, i stället är det ryska arméer som fastnar i leran i Ukraina. Leran ses av militära experter ha hjälpt till att bromsa Rysslands framfart i delar av landet, särskilt i norr. Bilder och videor som cirkulerar online har visat ryska stridsvagnar, lastbilar och andra pansarfordon fastnade och övergivna på leriga vägar eller fält i Ukraina, skriver CNBC.

”Ukrainsk lera och det som på ryska kallas ’rasputitsa’ är perioden efter vintern där man får oframkomliga vägar … detta har man känt till i hundratals år, bokstavligen hade Napoleon det här problemet. Så ja, det är en taktisk egenskap som är fördelaktig för ukrainarna och det var särskilt viktigt i norr där det är mycket mer trädbevuxet”, säger Maximilian Hess på Foreign Policy Research Institute till CNBC.

Körde genom samma spår

Problemen har förvärrats av att många fordon använt samma vägar – Sam Cranny-Evans, forskningsanalytiker på den brittiska tankesmedjan RUSI säger till CNBC att de flesta ryska militärfordon hade klarat av den ukrainska leran om de inte kört efter varandra. Den långa militärkolonnen som såg så hotfull ut vid slaget om Kyiv blev i stället en nackdel för ryssarna.

ANNONS
ANNONS

”Många av deras fordon skulle klara sig genom lera, förutsatt att de inte körde genom samma spår upprepade gånger”, säger Sam Cranny-Evans.

Läs även: Unik intervju om läget i Ryssland: ”Det är som Sovjet” [Dagens PS]