HP rusar i USA på Warren Buffett-räd

Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022
HP Warren Buffett
Warren Buffett, 91, seglar upp som största ägare i Hewlett Packard, HP. HP-aktien rusar i förhandeln. (Foto: TT)

Wall Street-veteranen Warren Buffett seglar upp som största ägare i HP (Hewlett Packard) – aktien rusar 15 procent i förhandeln.

ANNONS
ANNONS

Det är genom sitt amerikanska och multinationella konglomerat Berkshire Hathaway som 91-årige Wall Street-kändisen Warren Buffett nu klivit in som största ägare i PC- och skrivartillverkaren HP.

Enligt CNBC, som hänvisar till värdepappersansökningar, har Berkshire Hathaway köpt nästan 121 miljoner aktier i HP och därmed tillskansat sig en ägarandel på 11 procent i teknikföretaget.

Berkshire Hathaway och Warren Buffett höjer tempot

Värdet på aktieposten som Warren Buffett nu tankat i HP – som dominerar världsmarknaden för persondatorer –  via sitt investeringskonglomerat uppgår till omkring 4,2 miljarder dollar, baserat på onsdagens stängningskurs i HP.

Nu rusar emellertid HP-aktien i dag, torsdag, i förhandeln på USA:s teknikbörs på nyheten ovan. Aktien i HP stiger enligt CNBC med över 15 procent.

Berkshire Hathaway har de senaste månaderna blivit mer aktiv på investeringsfronten.

Buffett har tidigare dragit sig för att investera i teknikbolag. Apple har fram till HP-räden nu varit det stora undantaget.

Berkshire Hathaway började köpa aktier i Apple 2016 och är i dag konglomeratets största enskilda innehav – och dessutom en av Warren Buffetts bästa investering genom tiderna.

Läs även: Warren Buffett bakom jätteaffär i USA

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.