Investerarna är så illa tvungna att sitta kvar på en volatil börs – alla tillgångsslag faller och det saknas alternativa placeringar.

ANNONS

Många investerare har inget annat val än att stanna kvar på börsen – trots att det är en ytterst osäker miljö i dagsläget med skyhög inflation, stigande räntor, covid-nedstängningar i Kina, fortsatta om än mindre leveransstörningar och geopolitiska risker med kriget i Ukraina.

Cash må ha varit king en gång i tiden, men att sitta med kontanter nu är inte särskilt smart när inflationen ser ut som den gör.

Där till rasar kryptovalutor i värde. Och till och med obligationer tappar i värde, konstaterar The Wall Street Journal.

Tidningen förklarar att investerarna på dagens hackiga börs inte har någonstans att fly, det finns under rådande förhållanden ingen ”fristad” för placeringar.

S&P:s sämsta år sedan 1970

En titt på börsen visar att USA:s breda index, S&P 500, haft sin värsta start under ett år sedan 1970.

Börsindexet är ned med 16 procent sedan inledningen av 2022.

ANNONS
ANNONS

Vanligtvis brukar obligationer och guld vara trygga hamnar när aktier och andra tillgångsslag rasar, men inte ens obligationer går säker som det är nu, och guld har svängt över till rött.

På kryptovalutamarknaden har bitcoin, den största kryptovalutan, fått se mer än tredjedel av värdet gå upp i rök hittills under 2022.

Samtidigt som investerare på börsen är fastlåsta i sina positioner växer oron för att centralbanken, Federal Reserve, går för snabbt fram med sina räntehöjningar och riskerar att kasta in USA i en recession.

Fastigheter inte att tänka på längre

Fastigheter har tidigare varit ett alternativ, men den möjligheten har försvunnit i takt med stigande räntor och priser på bostadsmarknaden.

Greg Swenson, grundare av Brigg Macadam, en Londonbaserad investeringsbank, säger till WSJ att investerare blivit som förlamade. Det finns ingenstans att fly med portföljen och de som säljer av sina aktier ”vet inte hur de ska återinvestera” kapitalet, konstaterar han.

En rapport som Bank of America gjort, som WSJ refererar till, visar att det trots ett prekärt börsläge inte råder panik bland enskilda investerare.

ANNONS
ANNONS

Det var fler som avyttrade sina aktier under pandemiåret 2020, och under finanskrisen var situationen värre ändå.

I artikeln framgår det att investerarnas högsta önskan är att hitta en trygg marknadsplats för sina pengar och få bra avkastning.

För tillfället uppfylls ingen av de två önskningarna.

Läs även: Så investerar världens rikaste familj [Dagens PS]