“Be greedy when others are fearful” är ett känt citat från mästerinvesteraren Warren Buffett. Det grundar sig i Buffetts övertygelse om att det brukar vara bra att köpa när alla andra är rädda och vill sälja. När det är röda lappar på varorna är oddsen för goda affärer bättre. Och han lever som han lär.

ANNONS

I förra månaden nettoköpte Buffett aktier för över 500 miljarder kronor, enligt offentliga dokument från Berkshire Hathaway.

Warren Buffet rekordköper aktier
Källa: Financial Times

Extrem börsoro

Om Buffett får rätt i sitt bottenfiske återstår att se. Och han har, som synes i diagrammet ovan, resurser att ta av. Men hans aktion är förståelig.

Just nu är det nämligen en extrem börsoro. Det framgår av investmentbanken Goldman Sachs sentimentsindikator som är en sammanvägd barometer av en mängd olika faktorer (se diagram nedan).

Agera Motvalls som Warren Buffet
Källa: Goldman Sachs

Ta rygg på oraklet Warren Buffet

Det är ytterst sällan som utslaget är så här pass negativt. Det intressanta är att det allt som oftast är klokt, som Buffett, att agera motvalls.

De som sålde när sentimentindikatorn var som högst våren 2021 har gjort en bra affär. Nu är det som sagt den omvända situationen. Buffett investerade en tredjedel av nettokassan i Berkshire Hathaway.

För de som har lyxen att vara i samma situation kan det vara en god idé att ta rygg på oraklet från Omaha.

ANNONS
ANNONS

Relaterade artiklar:

Visst finns det ljusglimtar trots… Dagens PS