Credit Suisse ordförande António Horta-Osório avgår. Den förre chefen för Lloyds Banking Group engagerades för åtta månader sedan för att återupprätta Credit Suisses skamfilade rykte efter en rad skandaler.

ANNONS

En styrelseutredning konstaterar att António Horta-Osório brutit mot reglerna för karantän vid minst två tillfällen. Efter att rapporten från styrelsen var klar hölls diskussioner mellan bankens styrelse och Horta-Osório över helgen.

”Jag är ledsen för att ett antal av mina personliga handlingar har lett till svårigheter för banken och försvårat för mig att representera banken både inåt och utåt”, säger Horta-Osório enligt Financial Times.

Credit Suisse skandaldrabbat

António Horta-Osório anställdes för att sopa upp efter skandalerna med det kollapsade investmentbolaget Archegos och det brittiska Greensill Capital, och banken hade ännu inte hämtat sig efter den tidigare spionskandalen som tvingade bort dåvarande vd:n Tidjane Thiam.

Som ersättare har Credit Suisse engagerat Axel Lehmann, före detta chef för den schweiziska delen av UBS. Han blev medlem i Credit Suisses styrelse i oktober 2021.

”Genom att genomföra vår strategiska plan inom tidsramen och på ett disciplinerat vis, utan distraktioner, är jag övertygad om att Credit Suisse kommer att visa den förnyade styrka och det affärsfokus som krävs för att skapa hållbart värde för alla våra aktieägare”, säger Lehman enligt Financial Times.

Flög till London för Wimbledon

Horta-Osório bröt mot Storbritanniens karantänregler när han flög till London för att se Wimbledonfinalerna i juli i somras. Senarer bröt han också mot de schweiziska reglerna när han flög in i och ut ur landet inom en tredagarsperiod i slutet av november 2021. Han reste från London till Zürich den 28 november, kort efter att en tiodagars karantänperiod införts i Schweiz då omikron identifierades.

Horta-Osório bad om ursäkt, och påstod att brottet mot reglerna var oavsiktligt, men det visade sig att han ansökt om att få dispens. Han fick dock svaret att han inte skulle få någon särskild behandling, utan att han skulle isolera sig i tio dagar.

ANNONS
ANNONS

Den portugisiske bankiren har tidigare sagt att han var ”engagerad i att utveckla en kultur av personligt ansvarstagande” på Credit Suisse. All negativ publicitet runt honom störde arbetet med den strategiska översyn han utlovade i november.

Läs även: Credit Suisse kräver tillbaka 600 miljoner från chefer [Dagens PS]

Läs även: Credit Suisse: Fyra starka gröna aktier [Dagens PS]