Credit Suisse ser innovationstakten inom hållbar energi som ett tecken: de närmaste tio åren kommer aktierna i gröna bolag att lyfta stort. Här är fyra starka gröna aktier.

ANNONS

Nya innovationer kommer varje dag och i sektorn för hållbar energi växer möjligheterna, Credit Suisse tror att förnybar energi kommer att bli ”mer ekonomisk, effektiv och tillgänglig”, skriver CNBC.

Analytikern Alex Liu tror på att förbättrad teknik kommer att minska kostnderna med 33 procent för solel och 25 procent för vindkraft fram till 2025. Tekniken kommer inte att utgöra något hot mot dominerande aktörer, menar han.

″[Marknaden] har ännu inte till fullo satt ett pris på den anpassningsförmåga som de nuvarande ledarna besitter genom nästa innovationscykel, och efterfrågan och den möjliga tillväxten kommer att få företagen att växa i värde”, säger Liu.

Fyra av de sju aktier som Credit Suisse pekar ut finns att köpa genom svenska mäklare. Banken spår stor uppgång för Texasbolaget FTC Solar, som tillverkar solspårare. Det är en teknik som vrider solpaneler så att de i största möjliga mån vrider sig mot solen.

Det här är en marknad som kan växa mer än själva solcellsmarknaden, tror Credit Suisse. Balansräkning och orderbok ser fina ut, och banken sätter en riktkurs på FTC:s gröna aktier på 18 dollar för året. Det innebär en uppgång med 157 procent från och med 4 januari.

Gröna aktier i laddinfrastruktur och solenergilagring

Också det amerikanska Nasdaq-listade Shoals Technologies är en aktie som banken tror starkt på. Företaget kan falla tillbaka på en “patenterad produkt och teknik” – solenergilagring och laddinfrastruktur. Dess aktie kommer enligt Credit Suiesse sannolikt att gå upp till 37 dollar, eller 61 procent jämfört med aktievärdet 4 januari.

Även när det gäller det italienska vindkraftbolaget Enel är Credit Suisse analytiker entusiastisk. Särskilt förtjust är Liu i företagets många pågående och initierade projekt, som tydliggör tillväxtambitionerna.

ANNONS
ANNONS

Det är sannolikt att Enel tredubblar sin omsättning de närmaste tio åren, tror Credit Suisse. Banken tror att bolagets gröna aktier under året går upp till 9,20 euro, med 31 procents uppsida från 4 januari..

Också det portugisiska energibolaget EDP får tummen upp. Företagsmodellen – bolaget säljer andelar i sina egna anläggningar för att utveckla dem – anses framgångsrik. Banken räknar med att EDP kommer att ha dragit till sig åtta miljarder i kapital till 2025. Riktkursen är satt till 5,50 euro, 12 procent upp jämfört med värdet 4 januari.

Läs också:

Solenergiaktier som toppanalytikerna väljer 2022 [Dagens PS]